Κυριακή, 5η Μαίου 2024  4:04 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024 22:24

Α. Φίλιας: «Συνεχείς προσπάθειες της Περιφέρειας για την ενίσχυση του Πρωτογενούς Τομέα στη Δυτική Ελλάδα»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στις σημαντικές παρεμβάσεις που έχει προχωρήσει η Περιφερειακή Αρχή για την ενίσχυση του Πρωτογενούς τομέα αναφέρθηκε διεξοδικά ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας, μιλώντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις (24,25/04/2024).

Ειδικότερα, απαντώντας σε επερώτηση του Αντιπροέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Διονυσίου Καπλάνη και του Περιφερειακού Συμβούλου Αντωνίου Τσαγρή, ο κ. Φίλιας είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στο πρόγραμμα αγροτικού εξηλεκτρισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τονίζοντας πως συνδέεται άμεσα με την παραγωγική διαδικασία, τον εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεων και την αύξηση του εισόδηματός του των αγροτών, δηλαδή με αυτή καθαυτή τη επιβίωσή τους.  Το πρόγραμμα επιδοτεί την κατασκευή ηλεκτρικών δικτύων για τον εξηλεκτρισμό αγροτικών εκμεταλλεύσεων φυτικής και ζωικής παραγωγής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης, στην Π.Ε. Αιτ/νιας το πρόγραμμα εξηλεκτρισμού είναι συνεχιζόμενο με διαθέσιμα 289.799,56€. Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί αιτήσεις για να εκσυγχρονιστούν 120 γεωργικές εκμεταλλεύσεις με επιδοτούμενο ποσό άνω των 600.000€ για το έτος 2023 και το ενδιαφέρον των αγροτών μας  πολλαπλασιάζεται.

Στην Π.Ε. Αχαΐας κατατέθηκαν πάνω από 40 αιτήσεις το 2023 με επιδοτούμενο ποσό άνω των 100.000 € για το έτος 2023 και αναμένεται να ενδιαφερθούν και άλλοι αγρότες μέσα στο 2024. Η ανάγκη για χρηματοδότηση αναμένεται και στη συγκεκριμένη περίπτωση αυξημένη.

Στην Π.Ε. Ηλείας χρηματοδοτούνται δράσεις αγροτικού εξηλεκτρισμού ως εξής: Στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας 460.000,00€, στον Δήμο Ήλιδας 284.638,97€ και στον Δήμο Πύργου 142.054,34€.

«Την ευθύνη υλοποίησης έχουν οι Δήμοι και είμαστε σε επαφή μαζί τους, προκειμένου να συνδράμουμε στη δική τους προσπάθεια ή ακόμα και να ενσωματώσουμε στο δικό μας πρόγραμμα όσα αιτήματα δεν μπορέσουν οι ίδιοι να ικανοποιήσουν» τόνισε ο κ. Φίλιας και καταλήγοντας, ανέφερρε: «Αν κάποιος αναρωτηθεί, αν είμαστε ευχαριστημένοι, η απάντηση θα είναι όχι. Είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε το πρόγραμμα με μεγαλύτερη ένταση, αναζητώντας και διεκδικώντας περισσότερους πόρους και άλλες πηγές χρηματοδότησης εξασφαλίζοντας έτσι τη δυνατότητα σε όσους περισσότερους δικαιούχους να αποκτήσουν επαφή με τις σύγχρονες μορφές παραγωγικής διαδικασίας».

Εξάλλου, κατά τη συνεδρίαση της λογοδοσίας ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε στο ρόλο που αναλαμβάνουν οι Περιφέρειες τόσο την εποπτεία όσο και την τεχνική και διοικητική  βοήθεια των ΟΕΒ, καθώς τοποθετήθηκε επί του θέματος που έθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Δημήτρης Μασούρας και Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πάρα την υποστελέχωση των υπηρεσιών της και την μη άσκηση από τους Δήμους της αρμοδιότητάς τους περί εποπτείας επι των ΤΟΕΒ , ξεκίνησε τόσο τους οικονομοδιαχειριστικους ελέγχους στους ΟΕΒ (14 έχουν πραγματοποιηθεί και αποσταλεί στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου ), σύνταξη τεχνικών εκθέσεων για τα έργα αυτεπιστασίας των ΟΕΒ  και τεχνική βοήθεια σε επίπεδο οδηγιών και συστάσεων για την τήρηση της κείμενης νομοθεσίας» εξήγησε ο κ. Φίλιας και πρόσθεσε:  «Παράλληλα σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες και τους ΟΕΒ, έχουν κατατεθεί για ένταξη προτάσεις εκσυγχρονισμού των εγγειοβελτιωτικών υποδομών (29 ολοκληρωμένες μελέτες ). Έχουν ενταχθεί στο ΠΑΑ 17 προτάσεις και  στους ΚΑΠ 7 προτάσεις. Από αυτές έχουν ολοκληρωθεί 8 έργα ενώ βρίσκονται σε διαδικασία δημοπράτησης 4 έργα και σε διαδικασίας ενστάσεων 5 προτάσεις, ενώ έχει εγκατασταθεί ήδη ανάδοχος στο έργο Υπογειοποίηση δικτυών φυσικής ροής (καναλετων) ΤΟΕΒ Γαστούνης  από το ΥΠΑΑΤ».

Παράλληλα, όπως σημείωσε, σχεδιάζεται η πιλοτική εφαρμογή σύγχρονου μηχανογραφικού εργαλείου  για τους ΟΕΒ, για την οικονομοτεχνική αποτύπωση των καθημερινών εργασιών τους, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της ΠΔΕ, προκειμένου να λειτουργούν σύμφωνα με την νομοθεσία και να ελαχιστοποιηθούν τόσο τα λειτουργικά κόστη όσο και τα διοικητικά -διαχειριστικά προβλήματά τους.

Αναφερόμενος ειδικότερα στις οφειλές στους παρόχους Ηλεκτρικής Ενέργειας, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια βρίσκεται σε διαδικασία διερεύνησης καλών πρακτικών όπου ΟΕΒ ακόμα και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κατόρθωσαν να αποδείξουν υπέρογκες και πλασματικές χρεώσεις, αμφισβητώντας μεγάλα ποσά και αναγκάζοντας τη ΔΕΗ έστω και προσωρινά να διακόψει οποιαδήποτε ενέργεια διακοπής παροχής ενέργειας, τουλάχιστον μέχρι την εξόφληση των οφειλών και μέσα από διαδικασίες δόσεων. «Παράλληλα έχουμε έρθει σε επαφή με το Πανεπιστήμιο προκειμένου να συνταχθεί μελέτη προσδιορισμού των ακριβών διαθεσίμων ποσοτήτων ύδατος στα φράγματα προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα οι ΓΟΕΒ που διαχειρίζονται τα φράγματα, ιδιαίτερα σε  συνθήκες έλλειψης νερού, να πραγματοποιούν ρεαλιστικό προγραμματισμό τόσο στη χρονική διάρκεια όσο και στην ποσότητα του παρεχόμενου ύδατος για άρδευση» εξήγησε ο κ. Φίλιας.

Διαβάστηκε 371 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία