Σάββατο, 4η Μαίου 2024  7:07 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024 22:14

Παρά τα «καλάθια»… ακριβότερο το Πάσχα - Τι αναφέρει ο Πρόεδρος των καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Παρά τα «καλάθια»… Ακριβότερο το Πάσχα όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία την κατάργηση των «καλαθιών» ζητά ο  Πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης: «Που είναι τα μέτρα της Κυβέρνησης για να πέσει η ακρίβεια;» τονίζει μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Ξεκίνησε το «καλάθι του νονού», ενώ σήμερα σειρά έχει το «καλάθι του Πάσχα», που θα διαρκέσει και αυτό μέχρι και τις 4 Μαΐου, με σκοπό να συνδράμει τους ευάλωτους καταναλωτές έναντι της ακρίβειας που είναι ακόμη παρούσα.

Ωστόσο, η εκτίμηση όσων γνωρίζουν την αγορά είναι πως το «καλάθι του νονού» που ήδη έχει ξεκινήσει δεν θα έχει θετικό αποτέλεσμα, καθώς δεν θα βοηθήσει ουσιαστικά τους νονούς να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας και Πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης τονίζει πως πρέπει να καταργηθούν τα «καλάθια», διότι είναι καθαρά επικοινωνιακό παιχνίδι και άδικο, διότι το εκάστοτε καλάθι απευθύνεται σε μεγάλες αλυσίδες παιχνιδιών και μεγάλα σουπερ μάρκετ, αποκλείοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά επιπλέον διότι δεν καταπολεμά την ακρίβεια, ούτε συμβάλει στην μείωση της ακρίβειας.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας και Πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης μιλώντας στη «Σ» τόνισε:

«η Κυβέρνηση δυστυχώς συνεχίζει την ίδια τακτική και στρατηγική εφαρμόζοντας τα καλάθια των εορτών, όπως το «καλάθι του Πάσχα» και το «καλάθι του νονού». Είναι καθαρά επικοινωνιακό παιχνίδι και άδικο, διότι το καλάθι απευθύνεται σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, σε μεγάλες αλυσίδες παιχνιδιών δηλαδή και μεγάλα σούπερ μάρκετ, αποκλείοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει πως δεν ισχύουν τα ίδια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις μεγάλες αλυσίδες παιχνιδιών ή τα σούπερ μάρκετ αντιστοίχως για το «καλάθι του Πάσχα».

Είναι μεγάλο λάθος η Κυβέρνηση να νομίζει πως θα εξυπηρετήσει τον κόσμο κατευθύνοντας τον στις μεγάλες αλυσίδες. Πρέπει να καταργηθεί το καλάθι, είτε είναι του νονού, είτε του Πάσχα, είτε είναι κάθε άλλο καλάθι.

Δεν είναι σωστό, είναι ταξικό μέτρο και κατευθύνει τον πολίτη. Δεν του δίνει το δικαίωμα να έχει τη δυνατότητα της επιλογής. Αντί η Κυβέρνηση να φροντίσει να μειώσει το κόστος των προϊόντων, να εντείνει τους ελέγχους με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς είναι στην φιλοσοφία πως στην ελεύθερη οικονομία ο καθένας να μπορεί να βάζει ό,τι τιμή θέλει και από κει και πέρα, αν έχεις την δυνατότητα να ψωνίσεις και κυρίως να ζήσεις, ζεις, αλλιώς αν δεν μπορείς, δεν ζεις.  Όταν δεν έχεις την δυνατότητα δεν έχεις υγεία, κοινωνικό κράτος, αγορά κλπ.

Θεωρούμε πως δεν βοηθάνε τα καλάθια για να πέσει η ακρίβεια. Που είναι τα μέτρα της Κυβέρνησης για να πέσει η ακρίβεια; Που θα οδηγήσει όλη η ανοδική τάση της τιμής των προϊόντων;

Το «καλάθι του νονού» και το «καλάθι του Πάσχα» θα έχει την ίδια τύχη με τα υπόλοιπα καλάθια της Κυβέρνησης. Το κοστολόγιο για να αγοράσει ένας νονός δώρα μέσα από το «καλάθι του νονού» ανέρχεται γύρω στα 100 ευρώ. Είναι πολλοί αυτοί που διαθέτουν 100 ευρώ για να αγοράσουν μια λαμπάδα, ένα παιχνίδι και ένα ζευγάρι παπούτσια ή ρούχα στο βαφτιστήρι τους και να διαθέσουν τόσα χρήματα; Δεν το νομίζω. Αν κάποιος έχει δύο ή τρία βαφτιστήρια τι θα κάνει, όταν το ζευγάρι παιδικών παπουτσιών κάνει 50 ευρώ και η λαμπάδα 20 ευρώ; Το παιχνίδι πόσο κάνει; Αν θες και ένα πασχαλινό αυγό, τότε τι γίνεται; Πάνε τα 100 ευρώ».

Στο «Καλάθι των Νονών» εντάσσονται τα εξής προϊόντα:

  • Πασχαλινές λαμπάδες – παιχνίδια
  • Επιτραπέζια / Παζλ
  • Παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ (παιχνίδια μίμησης)
  • Βρεφικά παιχνίδια
  • Φιγούρες δράσης
  • Παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας (π.χ. παιχνίδια με τουβλάκια)
  • Οχήματα – Τηλεκατευθυνόμενα
  • Ηλεκτρονικά παιχνίδια
  • Αθλητικά παιχνίδια (π.χ. μπάλες, παιδικές μπασκέτες και τέρματα)
  • Λούτρινα
  • Μουσικά παιχνίδια
  • Σοκολατένια αυγά και αντίστοιχα προϊόντα (προαιρετικά)

Στο «Καλάθι του Πάσχα» εντάσσονται τα εξής προϊόντα:

  • Αρνί
  • Κατσίκι
  • Τσουρέκι
  • Πασχαλινά σοκολατένια αυγά και αντίστοιχα προϊόντα

INKA: Ακριβότερο κατά 6% σε σχέση με πέρυσι το Πάσχα

Το Πάσχα του 2024 θα κοστίσει 355,88 ευρώ σύμφωνα με το ΙΝΚΑ. Δηλαδή το Πάσχα του 2024 θα είναι ακριβότερο κατά 6% σε σχέση με το είδη ακριβό Πάσχα του 2023.

Σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί και να ξεπεράσει το 10 % ανάλογα με την ποιότητα των προϊόντων:

Αρνί 10 κιλά ×14 ευρώ το κιλό =140 ,00

Κοκορέτσι 1,5 κιλά =21,00

Μαρούλια 2×0,70=1,40

Κρεμμύδια φρέσκα 2×0,70=1,40

Άνηθος 1×0,60=0,60

Ντομάτες 1 κιλό ×2,5=2,50

Αγγούρια 2×0,70=1,40

Τζατζίκι 1 κιλό 3,5 ευρώ το γιαούρτι +0,70 αγγούρι =4,20

Μαγειρίτσα ( 1/2 κιλό συκώτι 7 + ζαρζαβατικά ) = 11,00

Τυρί φέτα 1/2 κιλό × 14 το κιλό = 7,00

Τυρί γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα ( 17,90 το κιλό) =8,95

Ψωμί 1 κιλό =2,40

Αυγά κόκκινα βαμμένα στο σπίτι 20 ×0,60 =12 + βαφές ( 1,60 ×2 =3,20 ), Σύνολο 15,20

Κάρβουνα 20 κιλά ×1,5 =30 ,00

Κουλούρια σπίτι: (1 κιλό αλεύρι 1,75 + βούτυρο γάλακτος 600 γραμμάρια =10,45 +βανίλιες 0,90 +5 Αυγά × 0,60 =3 ) Σύνολο 16,10

Τσουρέκι 1 κιλό 19 ,00

Κρασί χύμα 1 1/2 κιλό ×4,5 του κιλού =6,75

Μπύρες 10 0,500 ml ×2,20 =22,00

Αναψυκτικά 6×0,330 ml = 4,98

Φρούτα διαφορά όπως μήλα, φράουλες, πορτοκάλια, μπανάνες = 6,00

Διάφορα απρόβλεπτα όπως ρεύμα, λάδι, ξύδι, λεμόνια =18,00

Το τραπέζι του Πάσχα 2024 καλύπτει το βράδυ της ανάστασης και ανήμερα το Πάσχα του 2024. Ισχύει για 6 με 8 άτομα.

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 187 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.