Τετάρτη, 8η Μαίου 2024  1:32 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024 00:11

Ανοίγει η πλατφόρμα - Πιο πίσω οι φορολογικές δηλώσεις

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αυτή την εποχή τα προηγούμενα χρόνια είχε ξεκινήσει η διαδικασία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Φέτος όμως η διαδικασία θα ξεκινήσει αργότερα, καθώς η πλατφόρμα των φορολογικών δηλώσεων θα «ανοίξει» την ερχόμενη Δευτέρα 22/04! Πράγμα που σημαίνει ότι η διαδικασία θα πάει πιο πίσω χρονιά και θα υπάρξει παράταση από τα… αποδυτήρια.

Με αυτά τα δεδομένα, φαίνεται πολύ πιθανό εξαρχής η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να φτάσει έως τα τέλη Ιουλίου, δίνοντας το κλασικό περιθώριο -τα τελευταία χρόνια- πληρωμής των δύο πρώτων δόσεων έως το τέλος Αυγούστου χωρίς προσαυξήσεις.
Φέτος όμως οι αλλαγές δεν αποκλείεται να είναι περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά σε κάποια εκ των πεδίων της φορολογικής δήλωσης των φυσικών κυρίως προσώπων, λόγω του προσφάτως ψηφισθέντος φορολογικού νόμου.

Το νέο φορολογικό πάει πίσω και το χρονοδιάγραμμα για τις φορολογικές δηλώσεις

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών - Φοροτεχνικών Αιτωλοακαρνανίας, Τάσος Προβίδας, μιλώντας στη «Σ» έδωσε και τη δική του ερμηνεία στη καθυστέρηση της έναρξης των φορολογικών δηλώσεων, καθώς επισήμως δεν υπήρξε τελικά καμία απολύτως απάντηση στα ερωτήματα των επαγγελματιών του κλάδου επί του θέματος.

Συγκεκριμένα ο κ. Προβιδας τόνισε: «πιθανότατα οι φορολογικές δηλώσεις για τα φυσικά πρόσωπα να ανοίξουν τη Δευτέρα 22/04, αλλά ανοίγοντας η εφαρμογή δεν σημαίνει ότι μπορούν να υποβληθούν άμεσα οι δηλώσεις.

Ο λόγος είναι διότι δεν έχουμε δει τα έντυπα των δηλώσεων, ώστε να τα έχουμε εξετάσει και να γνωρίζουμε τι αλλαγές έχουν. Μόλις εκδοθούν θα πρέπει να τα μελετήσουμε, πρέπει να εκδοθούν επίσης οι οδηγίες και οι αποφάσεις για πιθανές αλλαγές που θα υπάρχουν φέτος, καθώς κάθε χρόνο υπάρχουν αλλαγές σε κάποια πεδία των εντύπων.

Από τότε και έπειτα θα μπορούμε να υποβάλλουμε φορολογικές δηλώσεις, που σημαίνει, κατ’ εκτίμηση, πως μετά το Πάσχα θα είμαστε έτοιμοι να υποβάλλουμε δηλώσεις.
Το περιβάλλον πρέπει να είναι πλήρως παραγωγικό για να υποβληθεί μια δήλωση, διότι δεν μπορούμε να υποβάλλουμε φορολογική δήλωση ελαφρά την καρδία, απλά και μόνο επειδή άνοιξε η πλατφόρμα, η εφαρμογή. Πρέπει να ελέγξουμε τα στοιχεία, πιθανές αλλαγές στα πεδία, να έχουμε λάβει τις διευκρινιστικές, εφαρμοστικές εγκυκλίους κλπ ώστε να προστατέψουμε το φορολογούμενο.

Δεν λάβαμε ποτέ απάντηση για τη φετινή καθυστέρηση συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων, καθώς άλλες χρονιές τέτοια εποχή συντάσσαμε δηλώσεις. Πιθανολογούμε όμως ότι επειδή το φορολογικό νομοσχέδιο που αλλάζει αρκετά πράγματα στη φορολογία του 2023 ψηφίστηκε τέλος Νοεμβρίου αρχές Δεκεμβρίου, λογικά για να απεικονιστούν όλα αυτά που ψηφίστηκαν μέσα στην εφαρμογή απαιτούνταν κάποιος χρόνος.

Ως κλάδος ζητάμε εδώ και αρκετά χρόνια από τη στιγμή που τελειώνει η διαδικασία των φορολογικών δηλώσεων να ξεκινά η επόμενη φορολογική χρονιά. Ζητάμε από το Υπουργείο ή την ΑΑΔΕ τις πιθανές αλλαγές θέλουν να κάνουν να τις κάνουν, να εκδοθούν οι απαραίτητες αποφάσεις και να ετοιμαστούν από την μηχανογράφηση τα έντυπα, ώστε αρχές του έτους να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες, ώστε οι φορολογικές δηλώσεις να ξεκινήσουν τον Μάρτιο, δεδομένου πως μέχρι και τον Φεβρουάριο υπάρχει το περιθώριο για τους λογιστές να καταθέσουμε ό,τι αμοιβές για τους φορολογούμενους υπήρχαν κατά την προηγούμενη χρονιά. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις η δουλειά μας για τις φορολογικές δηλώσεις θα ξεκινούσε από τον Μάρτιο και το φορολογικό περιβάλλον θα ήταν παραγωγικότατο, αλλά δυστυχώς δεν εισακουγόμαστε.

Επίσης, μια διαδικασία που δεν γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι οι μηχανογραφικές εταιρείες πρέπει να λάβουν τα φορολογικά έντυπα, να τα προσαρμόσουν στις εφαρμογές τους και μετά να ξεκινήσουμε οι λογιστές να υποβάλλουμε δηλώσεις. Αυτό απαιτεί έναν εύλογο χρόνο και είναι απαραίτητο γιατί πλέον όλα τα σύγχρονα λογιστικά – φορολογικά γραφεία λειτουργούν με μηχανογραφημένα ψηφιακά συστήματα.

Σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Θεοχάρης ήδη διευκρίνισε πως όσες ημέρες καθυστερήσουν να «ανοίξουν» οι δηλώσεις, οι ημέρες αυτές θα δοθούν ως παράταση μετά το τέλος της περιόδου της λήξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Δεν είναι όμως αυτό το ζήτημα, αλλά το ζήτημα είναι πως οι δηλώσεις πρέπει να ξεκινήσουν να υποβάλλονται από τη στιγμή που θα έχουμε στα χέρια μας οι λογιστές όλες τις εφαρμόστηκες εγκυκλίους και θα έχουμε πλήρη εικόνα και ασφαλή δεδομένα για την υποβολή των δηλώσεων.
Οι φορολογικές δηλώσεις τα τελευταία χρόνια είναι προσυμπληρωμένες, δεν είναι φετινή «καινοτομία». Οι δηλώσεις για τον συνταξιούχο ή τον υπάλληλο, είτε είναι στον ιδιωτικό τομέα είτε στον δημόσιο, είναι προσυμπληρωμένες. Τα στοιχεία της μισθοδοσίας τους έρχονται από τα ταμεία τους, ενώ άλλα στοιχεία προέρχονται από τις προηγούμενες φορολογικές τους δηλώσεις, όπως στοιχεία κατοικίας, κινητής και ακίνητης περιουσίας.
Αυτό συμβαίνει τα τελευταία 5 με 6 χρόνια, δεν είναι φετινό. Αν ήταν τόσο απλά τα πράγματα θα μπορούσε μόνος του ο φορολογούμενος να μπει στο σύστημα να δει τα πεδία, να συναινέσει και απλά να αποστείλει την φορολογική δήλωση, αλλά η δουλειά του λογιστή είναι να παρέχει φορολογικές συμβουλές στον πελάτη. Να εξετάσει δηλαδή τις πιθανές αλλαγές της φορολογικής κατάστασης του φορολογούμενου, να ελέγξει αν όντως τα προσυμπληρωμένα στοιχεία της δήλωσης είναι σωστά και όχι μόνο. Ο λογιστής – φοροτεχνικός πρέπει να φροντίσει το φορολογούμενο, διότι το ελληνικό κράτος δεν λειτουργεί όπως σε άλλες χώρες.

Η ελληνική φορολογική διοίκηση θεωρεί πως ο φορολογούμενος εκ προοιμίου φοροδιαφεύγει, οπότε ό,τι και να κάνει μόνος του και το κάνει λάθος ο φορολογούμενος θα τον τιμωρήσει με πρόστιμο, ενώ σε άλλες χώρες της Ευρώπης λ.χ. η Γερμανία δεν λειτουργούν έτσι. Η φορολογική διοίκηση στην Ευρώπη αντιμετωπίζει διαφορετικά τον φορολογούμενο. Αν δηλαδή ένας φορολογούμενος στην Ευρώπη υποβάλλει μόνος του την δήλωση και κάνει λάθος, θα έχει επιεική αντιμετώπιση, ενώ στην Ελλάδα θα το πληρώσει. Συνεπώς, ο λογιστής φροντίζει για το φορολογούμενο και του προτείνει φορολογικές λύσεις για την καλύτερη διαχείριση των φορολογικών του δεδομένων. Υπάρχει ολόκληρο «πλέγμα» υπηρεσιών που κάνει ο λογιστής πριν φτάσουμε στην υποβολή της δήλωσης».

Πέραν όμως όλων αυτών που σημείωσε ο κ. Προβίδας σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις, την φετινή τους καθυστέρηση, αλλά και την «αυτοματοποίηση» των δηλώσεων που προβάλλεται, αναφέρθηκε με παράδειγμα και στο φλέγον ζήτημα του ότι οι φορείς του δημοσίου δεν ενημερώνουν τις πλατφόρμες έγκαιρα.

«Υπάρχουν τρία βασικά μητρώα στη Ελλάδα, το μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, το μητρώο του ΕΦΚΑ και το μητρώο των Δήμων. Αυτά τα μητρώα μεταξύ τους δεν «συναντιούνται» σχεδόν πουθενά. Διαθέτουν δηλαδή διαφορετικά στοιχεία για τον ίδιο πολίτη. Αν γίνει πρόσληψη για παράδειγμα ενός εργαζόμενου σε μια επιχείρηση «περνάμε» τα στοιχεία του πελάτη που μας δίνει ο ίδιος στο σύστημα «Εργάνη» του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο συχνά δεν συμφωνεί με το σύστημα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ ή με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ. Δεν είναι το ζήτημα ποιος έχει τα σωστά, αλλά ότι υπάρχουν διαφορετικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα ημερομηνία γέννησης, αριθμός ταυτότητας κλπ. Όταν συνεπώς υποβάλλουμε στη πλατφόρμα ενός Υπουργείου μια αίτηση για επίδομα, για παράδειγμα, ζητούν πάλι τα ήδη γνωστά στοιχεία μας. Έχουμε υποβάλλει επίσημα ερωτήματα στα αρμόδια υπουργεία, ώστε να αντλούνται αυτόματα όταν ο φορολογούμενος εισέλθει σε μια πλατφόρμα με τα στοιχεία taxisnet. Τα υπουργεία όμως επικαλούνται την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και δεν μπαίνουν στη διαδικασία να ζητούν από το φορολογούμενο, όταν μπαίνει σε μια οποιαδήποτε πλατφόρμα την συναίνεσή του για την ανταλλαγή των στοιχείων. Τότε οι πλατφόρμες θα ήτα ευκολότερα διαχειρίσιμες από τους πολίτες, χωρίς να χρειάζεται η υποστήριξη ενός επαγγελματία για να υποβάλλουν αίτηση για ένα επίδομα» τόνισε ο κ. Προβίδας.

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 242 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.