Τετάρτη, 8η Μαίου 2024  9:53 πμ
 
wm small
Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου 2024 13:35

Οργή ασφαλισμένων και στο Αγρίνιο – Αύξηση συμμετοχής στα φάρμακα από 25% έως 80%!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στην αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων μέχρι και 80% προχώρησε το Υπουργείο Υγείας σε περισσότερα από 1.700 φάρμακα, γενόσημα και όχι μόνο, που χαρακτηρίζονται όμως ως «καθημερινά» φάρμακα.

Οι φαρμακευτικοί σύλλογοι ανά την Ελλάδα, αλλά και οι ασθενείς που έχουν την ανάγκη να προμηθευτούν τα συγκεκριμένα φάρμακα, αντιδρούν έντονα, διότι η αύξηση αυτή έγινε μόλις την Δευτέρα 12/02 χωρίς να υπάρχει νωρίτερα καμία ενημέρωση, ούτε καν προς τους φαρμακευτικούς συλλόγους!

Δυστυχώς όμως, όπως τόνισε στη «Σ» ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Αχιλλέας Κοντοπάνος, «άλλαξε και ο τρόπος αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς πλέον αποζημιώνει το φθηνότερο σκεύασμα της κατηγορίας των φαρμάκων και όχι το φθηνότερο σκεύασμα της ίδιας δραστικής ουσίας, κάτι που σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος πληρώνει την διαφορά όπως την πλήρωνε, αλλά πλέον η διαφορά εκτοξεύεται σε μεγαλύτερα ποσά συν την συμμετοχή που ανήκει στον κάθε ασφαλισμένο. Οι συμμετοχές συνεπώς μεγάλωσαν πάρα πολύ ακόμη και σε απλά γενόσημα καθημερινά φάρμακα. Έχουμε δηλαδή διπλάσιες ίσως και τριπλάσιες συμμετοχές απ’ ό,τι πριν».

Η αύξηση της τιμής των φαρμάκων θα επέλθει επίσης και από την κατάργηση της εξίσωσης της ασφαλιστικής τιμής με την λιανική τιμή. Η ασφαλιστική τιμή είναι αυτή που καλύπτει η κοινωνική ασφάλιση, με αποτέλεσμα το ελληνικό Δημόσιο να κερδίσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Υγείας, περί τα 40 εκατ. ευρώ.

Από τη Δευτέρα (12/02) που ξεκίνησε η εφαρμογή του νέου δελτίου τιμών στα φάρμακα, ασφαλισμένοι και φαρμακοποιοί αντιδρούν έντονα, με τους φαρμακοποιούς να μιλούν για δίκαιη αντίδραση από τους ασφαλισμένους, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα προς πάσα κατεύθυνση ότι οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν ευθύνη για την τιμολογιακή πολιτική της φαρμακοβιομηχανίας, για το πόσο δηλαδή θα πωληθεί το εκάστοτε φάρμακο στο φαρμακείο.

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Αχιλλέας Κοντοπάνος μιλώντας στη «Σ» για το ζήτημα τόνισε:

«Είναι αλήθεια ότι τις τελευταίες ημέρες επικρατεί πανικός στους ασφαλισμένους, διότι είναι πολλοί αυτοί που έφτασαν στο σημείο να πληρώνουν συμμετοχές μεγαλύτερες απ’ αυτές που πλήρωσαν τον προηγούμενο μήνα. Αυτό συνέβη από τη Δευτέρα (12/02) που άλλαξαν οι τιμές των φαρμάκων.

Επιπλέον, πρέπει να επισημάνουμε ότι καταργήθηκε πλέον και η συμμετοχή του 0% για τους άπορους ανασφάλιστους που έχουν ανάγκη να προμηθευτούν φάρμακα, με αποτέλεσμα πλέον τα άτομα αυτά να προμηθεύονται τα φάρμακά τους με συμμετοχή της τάξεως του 25%.

Σε μια συζήτηση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 15/02 μεταξύ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του υπουργού Υγείας, ο υπουργός κ. Γεωργιάδης άφησε να εννοηθεί ότι το Υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε διόρθωση μεταξύ ασφαλιστικών τιμών και τιμών της λιανικής των φαρμάκων, καθώς φαίνεται να αντιλήφθηκε τις μεγάλες διαφορές και τα παράπονα των ασφαλισμένων.

Η αύξηση είναι ανάλογα με το φάρμακο, ενώ δεν ισχύει για όλα τα φάρμακα. Ισχύει για μερικά φάρμακα και κυρίως για γενόσημα τα οποία είχαν επιλέξει οι ασφαλισμένοι για να πληρώνουν χαμηλότερες τιμές απ ότι θα πλήρωναν για τα πρωτότυπα φάρμακα. Η συμμετοχή από τα 3 με 4 ευρώ εκτοξεύτηκε στα 8 ευρώ με 9 ευρώ. Συνεπώς, αν γίνει η διόρθωση η οποία άφησε να εννοηθεί ο κ. Γεωργιάδης ότι θα κάνει, τότε η συμμετοχή θα επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα των τιμών.

Την αλλαγή αυτή και την αύξηση της συμμετοχής δεν την αντιλήφθηκαν όλοι οι ασφαλισμένοι, διότι δεν έχει χρειαστεί να προμηθευτούν όλοι τα φάρμακά τους μέσα στην εβδομάδα αυτή, αλλά όσοι το αντιλήφθηκαν εξέφρασαν πολλά παράπονα. Σε όλη την Ελλάδα δημιουργήθηκε βαρύ κλίμα, όπως επίσης υπήρξε και ένα κλίμα δυσπιστίας, καθώς ο κόσμος νόμισε ότι γι’ αυτό είναι υπεύθυνοι οι φαρμακοποιοί, κάτι που φυσικά δεν ισχύει σε καμία περίπτωση.

Οι φαρμακοποιοί να τονίσουμε πως δεν μπορούν να παρέμβουν καθόλου, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα, στις τιμές των φαρμάκων, τις οποίες βγάζει η ΗΔΙΚΑ. Οι φαρμακοποιοί απλά εκτελούμε την συνταγή. Εξηγούμε στους ασφαλισμένους, γιατί και πως προέκυψε η αύξηση της συμμετοχής τους, το αντιλαμβάνονται και αναμένουν την διόρθωση από το Υπουργείο Υγείας, καθώς πρόκειται για αδικία για τους ασφαλισμένους.

Εφόσον ο κ. Γεωργιάδης προχωρήσει άμεσα στην αλλαγή του νόμου, εκτιμούμε πως μέχρι και το τέλος του μήνα περίπου θα έχει επιλυθεί το θέμα και οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν και πάλι της συμμετοχή τους στα επίπεδα που ξέρανε πριν την αλλαγή αυτή».

Α. Γεωργιάδης: Από το «καμία αύξηση» στο «αύξηση έως 3 ευρώ»- Έρχεται νέα ρύθμιση για τα γενόσημα

Μπορεί ο Άδωνις Γεωργιάδης την Πέμπτη να διέψευδε πως αυξήθηκε η συμμετοχή στα φάρμακα – κάνοντας λόγο αντίθετα για «αλλαγή της κάλυψης» στα γενόσημα – ωστόσο χθες επιβεβαίωσε πως… υπάρχει αύξηση.

Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή ανακοίνωσε στην κάμερα της ΕΡΤ ότι εντός της ημέρας επίκειται ρύθμιση ώστε να μην υπάρχει – πέραν της συμμετοχής του ασφαλισμένου – επιπλέον επιβάρυνση άνω των 3 ευρώ.

Με αυτό τον τρόπο, «κλειδώνεται» η επιβάρυνση στα 3 ευρώ, που σημαίνει πως η διαφορά ασφαλιστικής και λιανικής τιμής δεν θα ξεπερνάει αυτό το ποσό.

«Η βούληση μου ποτέ δεν ήταν η υπερβολική επιβάρυνση των πολιτών για αυτό το λόγο άμεσα εντός της ημέρας θα υπάρξει μια υπουργική απόφαση που θα κλειδώνει τη διαφορά στα 3 ευρώ κατά ανώτατη τιμή.

Αυτό θεραπεύει όλες εκείνες τις περιπτώσεις που διαβάσατε και πολλοί μας είπαν και δικαίως τα παράπονα τους και οδηγεί και σε εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης καθώς εμείς θα εξακολουθούμε να αποζημιώνουμε το φθηνότερο γενόσημο αλλά και θα αποφύγουμε τις υψηλές επιβαρύνσεις» ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.

Κ. Χονδρός

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 358 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.