Τετάρτη, 8η Μαίου 2024  8:52 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2023 22:03

Με μικρό «καλάθι» οι δανειολήπτες – Ιδιοκτήτες ακινήτων Αιτωλοακαρνανίας: «Μία από τα ίδια, όλα για το θεαθήναι»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Νέοι κανόνες για δανειολήπτες, servicers και εξωδικαστικό. Με μικρό «καλάθι» οι δανειολήπτες όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Μεγαλώνει η προστασία για τους δανειολήπτες ή και πάλι επικοινωνιακή διαχείριση; Ιδιοκτήτες ακινήτων Αιτωλοακαρνανίας: «Μία από τα ίδια, όλα για το θεαθήναι»

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Μια σειρά παρεμβάσεων που εννοείται ότι θα εξασφαλίζουν τη διαφάνεια στις σχέσεις των δανειοληπτών με τα funds την προστασία των ευάλωτων αλλά και, ταυτόχρονα, ενίσχυση του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή και παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης. Όλα αυτά εννοούνται, διότι στην πράξη τα πράγματα δεν μοιάζουν να είναι έτσι ακριβώς.

Το καινούριο που (επίσης εννοείται ότι) προκύπτει είναι πως οι δανειολήπτες θα μπορούν να μάθουν τι χρωστάνε! Οι αγοραστές και οι διαχειριστές πιστώσεων υποχρεούνται να διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα προσωποποιημένης πληροφόρησης, μέσω του οποίου θα παρέχουν στο δανειολήπτη άμεσα, τη στιγμή της πρόσβασής του, και με ανανέωση των στοιχείων σε μηνιαία τουλάχιστον βάση, ενημέρωση αναφορικά με την οφειλή του, η οποία θα περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τα ποσά που οφείλει ο δανειολήπτης, με αναλυτική καταγραφή των ποσών που οφείλονται ως κεφάλαιο, τόκοι, προμήθειες, τυχόν άλλες χρεώσεις, καθώς και το ισχύον επιτόκιο, καθώς και την περιοδικότητα των δόσεων, το ύψος αυτών, την ημερομηνία πληρωμής εκάστης αυτών, το τρέχον υπόλοιπο, καθώς και το λογαριασμό εξυπηρέτησης της οφειλής.

Το σύστημα προσωποποιημένης πληροφόρησης θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2024. Έως τότε οι servicers υποχρεούνται να παρέχουν εγγράφως τις πληροφορίες αυτές (ύψος οφειλής, δόσεις, επιτόκιο κ.λπ.) σε κάθε δανειολήπτη μετά από αίτησή του σε προθεσμία 30 ημερών.

Ο Χρήστος Καμποσιώρας

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Αιτωλοακαρνανίας Χρήστος Καμποσιώρας δεν συμμερίζεται καθόλου τον ενθουσιασμό των ανακοινώσεων πάντως. «Πρόκειται πάλι για μια επικοινωνιακή καταιγίδα που κρύβει την αλήθεια. Θέλουν να δίνουν δάνεια και τα ίδια τα funds πέραν των τραπεζών, με άλλα λόγια να δίνουν λεφτά για να πληρώσουν εκείνα που έχουν στα χέρια τους σε βάρος των δανειοληπτών! Αυτό είναι το ένα, το δεύτερο είναι πως οι διακανονισμοί που γίνονται είναι τόσο εξωπραγματικοί, που δεν μπορούν να αποδώσουν. Όταν σου λένε να πληρώσεις 1.700 ευρώ τον μήνα, για επιχειρηματικό δάνειο, για 350 μήνες, πρέπει να μην χρειάζεσαι κανέναν διακανονισμό, αν έχεις τέτοια ευχέρεια! Είναι τόσο παράλογο που δεν χρειάζεται συζήτηση, το κάνουν για να φανεί ότι ασχολούνται. Η ρύθμιση εννοείται ότι θα δεσμεύει τα funds να δίνουν στοιχεία και έγγραφα για το τι ακριβώς χρωστά ο οφειλέτης και θα τα υποχρεώνει εκείνα να αποδείξουν ότι δεν είναι ευάλωτος. Αυτό θα ήταν καλό, αν δεν έβαζαν τα πάντα σε ένα συνολικό χρέος, δημιουργώντας προϋποθέσεις που δεν γίνεται να τηρηθούν!», εξηγεί ο κ. Καμποσιώρας

Τι λέει το Υπουργείο για δάνεια από μη τραπεζικούς οργανισμούς και για εξωδικαστικό συμβιβασμό

Σύμφωνα με την ρύθμιση που εισάγεται, οι Εταιρείες Παροχής Πιστώσεων (ΕΠΠ) οι οποίες με την υφιστάμενη νομοθεσία (νόμος 4261/2014) μπορούν να παρέχουν πιστώσεις σε φυσικά πρόσωπα για την κάλυψη καταναλωτικών και προσωπικών αναγκών, θα μπορούν στο εξής να χορηγούν και στεγαστικά ή επιχειρηματικά δάνεια.

Οι πιστώσεις σε φυσικά πρόσωπα μπορεί να αφορούν την αναδιάρθρωση υφιστάμενου δανείου του δανειολήπτη. Ενώ για τα επιχειρηματικά δάνεια, η ρύθμιση προβλέπει ότι “η παροχή πίστωσης αφορά είτε την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανείου από άλλο πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα είτε την παροχή πίστωσης σε πιστούχο που έχει δάνεια που βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης ή με σκοπό την αναδιάρθρωση της δανειολήπτριας επιχείρησης”.

Ορίζεται ότι η πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους των ευάλωτων οφειλετών (για τους οποίους έχει εκδοθεί η σχετική βεβαίωση), όπως προκύπτει από την εφαρμογή του υπολογιστικού εργαλείου του εξωδικαστικού θα γίνεται αυτόματα και υποχρεωτικά αποδεκτή από το σύνολο των πιστωτών (τράπεζες και Δημόσιο).

Ο οφειλέτης διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει την πρόταση αυτή, ενώ οι πιστωτές μπορούν να την προσβάλουν στα δικαστήρια εφόσον διαθέτουν στοιχεία ότι παράμετροι της αίτησης δεν είναι αληθινές (π.χ. αν ο οφειλέτης δεν είναι στην πραγματικότητα ευάλωτος). Η ρύθμιση αυτή συνδυάζει συνεπώς την προστασία για τους ευάλωτους με πρόνοιες που επιτρέπουν τον έλεγχο ως προς το αν ο ενδιαφερόμενος είναι πράγματι ευάλωτος.

Όπως είναι γνωστό, με την επίτευξη συμφωνίας αναδιάρθρωσης του χρέους αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί κατά του οφειλέτη, ο οποίος αποκτά έτσι τη δυνατότητα να προστατεύσει την περιουσία του χωρίς να εξαρτάται από τυχόν απόρριψη – έστω και αιτιολογημένη – της πρότασης του εξωδικαστικού από την πλευρά των servicers. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ευάλωτοι ορίζονται οι οφειλέτες με εισόδημα έως 7.000 ευρώ συν 3.500 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο με ανώτατο όριο 21.000 ευρώ και αξία ακίνητης περιουσίας έως 120.000 ευρώ συν 15.000 ευρώ για κάθε παιδί με ανώτατο όριο τις 180.000 ευρώ.

Ορίζεται σε 3% σταθερό για 3 έτη το επιτόκιο των ρυθμίσεων (ομοίως με τροποποίηση της υπουργικής απόφασης και παρέχεται η δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό στα πρόσωπα που “κληρονόμησαν” οφειλές προς το Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, που έχουν βεβαιωθεί σε βάρος επιχειρήσεων που έχουν κλείσει, μέσω της συμπλήρωσης της διάταξης και της άμεσης έκδοσης της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 333 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία