Πέμπτη, 16η Μαίου 2024  3:47 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2018 17:17

Οι πρώτες Αγρινιώτισσες φοιτήτριες

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Φωτό αρχείου με γυναικείες μορφές από την παρουσίαση της συγγραφέως-ερευνήτριας κας Χριστίνας Φίλιππα με θέμα: με θέμα «Οι πρώτες γυναίκες στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο 1890-1920».

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η χθεσινή ομιλία της συγγραφέως-ερευνήτριας κας Χριστίνας Φίλιππα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στην ομιλία με θέμα «Οι πρώτες γυναίκες στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο 1890-1920». Την εκδήλωση διοργάνωνε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Παναιτωλοακαρνανικός Σύλλογος Γυναικών.

Για πρώτη φορά λοιπόν έγινε αναφορά στις πρώτες Αγρινιώτισσες που πέρασαν το κατώφλι της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην χώρα μας σε εποχές ιδιαίτερα δύσκολες, την οποία κατέγραψε το agrinionews.gr  Όπως ανέφερε η κα Χριστίνα Φιλίππα ήταν οι:

-Δαγκλή Περσεφόνη του στρατιωτικού Κωνσταντίνου Δαγκλή. Αυτή πήρε απολυτήριο Γυμνασίου στο Μεσολόγγι το 1908 και την ίδια χρονιά γράφτηκε στην Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών. Μάλιστα έκανε και διδακτορικό, το οποίο τελείωσε το 1912.

-Αδελφές Δημητριάδου Ελισάβετ και Θεοδώρα. Και οι δύο τελείωσαν το Γυμνάσιο Αγρινίου στο οποίο σχολάρχης ήταν ο πατέρας τους Δημήτρης Δημητριάδης. Η Ελισάβετ Δημητριάδου  γράφτηκε το 1910 στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και η Δημητριάδου Θεοδώρα γράφτηκε το 1908 επίσης στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών.

-Γιαννακοπούλου Αγγελική του Γεωργίου. Πήρε απολυτήριο Γυμνασίου το 1912 και γράφτηκε το 1913 στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.

-Βότση  Αγγελική. Πήρε απολυτήριο Γυμνασίου το 1917 και την ίδια χρονιά γράφτηκε στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Ήταν κόρη του κτηματία Γεώργιου Βότση.

-Αδελφές Δαβαρούκα Ελένη και Ζαφειρία. Η Ελένη Δαβαρούκα γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή το 1912 ενώ η Ζαφειρία Δαβαρούκα γράφτηκε στην Φιλοσοφική Σχολή το 1918. . Ήταν κόρες του Πταισματοδική Κωνσταντίνου Δαβαρούκα.

Η παρουσία των φοιτητριών από το Αγρίνιο ήταν σημαντική ποσοστιαία, αν αναλογιστεί κανείς ότι το 1908 ήταν μόνο 6 φοιτήτριες σε όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας και το 1913 μόνο 20. Στις περισσότερες περιπτώσεις όλες ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις των σπουδών τους και είχαν αξιόλογη επαγγελματική και οικογενειακή πορεία.

Ενδέχεται να υπήρχαν και άλλες γυναίκες με καταγωγή από το Αγρίνιο που σπούδασαν εκείνα τα χρόνια αλλά να πήραν απολυτήριο από Γυμνάσια των Αθηνών  η αλλού. Για το λόγο αυτό πιθανώς δεν αναφέρονται στο παρόν άρθρο.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 1195 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.