Δευτέρα, 10η Ιουνίου 2024  4:16 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 15 Μαϊος 2024 09:40

Έργα Χαράλαμπου Ζαχαρόπουλου στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου – Εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης (φωτο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Τρίτη βράδυ στις 14 Μάη έγιναν τα εγκαίνια στην αίθουσα εκδηλώσεων  του 2ου Δημοτικού Σχολείου στον Άγιο Χριστόφορο Αγρινίου, μόνιμης έκθεσης 42 πινάκων ζωγραφικής που ευγενώς παραχώρησε στο Σχολείο ο Αγρινιώτης εικαστικός Χαράλαμπος Ζαχαρόπουλος.

Για την δημιουργία της πρότυπης Σχολικής Πινακοθήκης που έχει την στήριξη του Δήμου Αγρινίου, ο Δήμαρχος κύριος Γεώργιος Παπαναστασίου δήλωσε:

«Είναι πάντα σπουδαίο όταν η προσφορά στην τέχνη επιστρέφει ως προσφορά στον άνθρωπο και κυρίως στα παιδιά.

Ο Χαράλαμπος Ζαχαρόπουλος, ένας εργάτης της τέχνης με βαθύ ανθρωπισμό, γίνεται πολύτιμη πηγή έμπνευσης για τις νεότερες γενιές.

Διδάσκει την τέχνη της γενναιοδωρίας και την αρετή της αλληλεγγύης.

Υπενθυμίζει με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι ο πολιτισμός είναι θεμέλιο της κοινωνίας.

Εκ μέρους των Αγρινιωτών ευχαριστώ θερμά τον καλλιτέχνη για την προσφορά στη πόλη».  

Τον αγιασμό στα εγκαίνια της Σχολικής Πινακοθήκης τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ. Δαμασκηνός, ο οποίος απηύθυνε και  τον παρακάτω χαιρετισμό:

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ για να τελέσω τον Αγιασμό. Είμαι χαρούμενος αυτή την στιγμή κατά πρώτο γιατί βρίσκομαι σε ένα χώρο προσφοράς της παιδείας, γνώσης, ήθους και μεταλαμπάδευσης αξιών, γιατί αυτό είναι τα σχολεία και δόξα τω θεώ με την χάρη του Θεού στην τοπική μας κοινωνία καυχόμαστε για την εκπαιδευτική προσφορά όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Το δεύτερο που χαίρομαι πάρα πολύ γιατί με τον τρόπο αυτό απέδειξε αυτό το σχολείο ότι είναι ανοιχτό στην κοινωνία. Και έτσι πρέπει να λειτουργεί κάθε σχολείο. Νομίζω ότι δεν ωφελεί κανέναν μία εξωστρέφεια της εκπαιδευτικής πολυμάθειας. Και σήμερα αυτό που απέδειξε αυτή η συνεργασία είναι ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να στηθεί σε γερές βάσεις για την εκπαιδευτική κοινότητα και το αποτέλεσμα πραγματικά είναι εντυπωσιακό και ιδιαίτερα για τα παιδιά μας, για όλες τις γενεές που θα έρθουν και θα μαθητεύσουν , θα φοιτήσουν σ’ αυτό το σχολείο.

Το τρίτο που θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι αυτή η πινακοθήκη για λίγο απεγκλωβίζει τα παιδιά από την εικονική πραγματικότητα και τα φέρνει μπροστά σε ένα χειροποίητο έργο τέχνης. Και αυτό για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Γιατί δυστυχώς ο σύγχρονος πολιτισμός μαθαίνει ένα παιδί ακόμη κι από την βρεφική ηλικία να κινεί τα δάκτυλά του μόνο για να πληκτρολογεί. Και να έρχεται σε επαφή με κάτι που είναι εντελώς εικονικό. Είναι μια απατηλή πραγματικότητα.

Νομίζω λοιπόν ότι μια πινακοθήκη που φιλοξενεί έργα ενός καταξιωμένου καλλιτέχνη, θα εκπλήξει τα παιδιά και θα μπορέσει να τα διδάξει τι μπορεί πραγματικά ο άνθρωπος να φτιάξει όταν εμπνευστεί από το φυσικό περιβάλλον, όταν εμπνευστεί από την ιστορία και την παράδοση του τόπου, όταν εμπνευστεί από στιγμές της καθημερινότητας που μπορεί να μην βρίσκονται στο προσκήνιο πιά αλλά νομίζω ότι έχουμε ακόμη περιθώρια και να τις θυμούμαστε αλλά και να προσπαθήσουμε για την επανάκλησή τους μέσα από την καθημερινότητά μας.

Γι’ αυτό λοιπόν είμαι πάρα πολύ χαρούμενος και νομίζω αν υπάρχει περιθώριο χωροταξικό νομίζω ότι μπορούμε να προσθέσουμε και κάποιες εικόνες τις οποίες θα σας εξασφαλίσω εκ της προσωπικής μου συλλογής.

Γιατί πραγματικά πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει μέσα σε μια πινακοθήκη και η έκφραση της Βυζαντινής τέχνης.

Νομίζω λοιπόν ότι είναι πρωτοποριακό αυτό που σήμερα εγκαινιάζουμε, είναι πάρα πολύ σημαντικό, είμαι σίγουρος ότι θα συνοδευτεί η ξενάγηση με εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά και για τους μαθητές, γι’ αυτό το όφελος θα είναι πάρα πολύ σημαντικό και σίγουρα δεν θα αφορά μόνο αυτή την εκπαιδευτική χρονιά αλλά θα έει και συνέχεια για τα επόμενα εκπαιδευτικά έτη.

Θερμά λοιπόν συγχαρητήρια σε όσους είχαν την έμπνευση, σε όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση αλλά και ιδιαίτερα στον άξιο καλλιτέχνη μας γιατί χωρίς την δική του προσφορά αυτή η πινακοθήκη δεν θα ήταν σήμερα μια πραγματικότητα.

Να είστε όλοι καλά και ο Θεός να είναι μαζί σας».     

Ο διευθυντής του 2ου Δημοτικού σχολείου κύριος Νικόλαος  Μ. Μπρούτας, στον χαιρετισμό που απηύθυνε είπε:

«Αγαπητοί γονείς και μαθητές, Η Σχολική μας Πινακοθήκη αποτέλεσε ένα όνειρο που πήρε σάρκα και οστά. Η τέχνη μας ταξιδεύει στον χρόνο και στον χώρο. Αποτελεί υπέρβαση και σταυροδρόμι για την αιωνιότητα. Αποτελεί προσωπική προσέγγιση, επιμέλεια και θύμησες που επιλέχτηκαν για να μας συντροφεύουν.

Η δημιουργία της σχολικής μας πινακοθήκης φιλοδοξούμε να αποτελέσει την αφετηρία ενός τέτοιου ταξιδιού, το πετάρισμα ενός βλεφάρου στην μαγεία χρωμάτων και το συναίσθημα. Σε στιγμές που δεν χάθηκαν μέσα στον χρόνο σαν δάκρυα μέσ’ στις σταγόνες της βροχής».  

Ο καλλιτέχνης Χαράλαμπος Ζαχαρόπουλος καλωσόρισε όλους όσους παραβρίσκονταν στην εκδήλωση, ευχαρίστησε τον Διευθυντή κύριο Μπρούτα και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου για την τιμή που του κάνανε αποδεχόμενοι τα έργα του για την δημιουργία της Σχολικής Πινακοθήκης. Στον σύντομο χαιρετισμό του είπε τα παρακάτω λόγια:

«Νοιώθω μεγάλη χαρά, αυτό το ταξίδι στο χρόνο, να το μοιράζομαι με τα παιδιά, τις μικρές ηλικίες που διψάνε για γνώση και που θα μεγαλώνουν οι επόμενες γενεές με τα έργα του».

Στο καλαίσθητο έντυπο των 34 έγχρωμων σελίδων που περιέχει όλα τα έργα της μόνιμης έκθεσης και το οποίο μοιράστηκε δωρεάν στους επισκέπτες, ο καλλιτέχνης σημειώνει τα παρακάτω:

«Επιθυμία μου και διακαής μου πόθος ήταν πάντοτε να μοιραστώ το ταξίδι μου στο χρόνο με τις παιδικές καρδιές και να έχω έτσι την τιμή να μεγαλώσουν γενιές και να νοιώσουν τα συναισθήματα που θέλησα να κοινωνήσω μέσα από τις δημιουργίες μου. Τα έργα μου θα εκτίθενται πλέον μόνιμα στην πινακοθήκη του Β’ Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου έχοντας απέναντι πάντοτε τον αυστηρότερο κριτή που είναι το αθώο και αμόλυντο παιδικό βλέμμα».

Αυτό, συνέχισε είναι το λιγότερο που αυτός κάνει για τα παιδιά, τους οφείλει πολλά και θα συνεχίσει να προσφέρει.

Ακολούθως ο κύριος Ζαχαρόπουλος ξενάγησε τους επισκέπτες στην πινακοθήκη και μίλησε για τα έργα του ένα προς ένα.

Τον εκδήλωση συντόνισε άψογα ο τελετάρχης του Δήμου Αγρινίου κύριος Χαράλαμπος Τσάμης.

Παραβρέθηκαν στην όμορφη εκδήλωση των εγκαινίων ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κκ. Δαμασκηνός συνοδευόμενος από τους πατέρες Χριστόφορο και Ιωάννη Γκιάφη. Από τον Δήμο παραβρέθηκαν οι: η Αντιδήμαρχος κυρία Γεωργία Μπόκα με αρμοδιότητες το σύνολο της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας, η Αντιδήμαρχος  κυρία Χρυσούλα Τασολάμπρου για το σύνολο των αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης ΚΕΠ, ο Αντιδήμαρχος κύριος Ανδρέας Σκαρτσάρης με αρμοδιότητες και ευθύνη για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών του καταργούμενου Νομικού Προσώπου με την επωνυμία ΚΟΙΠΑ, ο Αντιδήμαρχος κύριος Βασίλειος Φωτάκης-συντονισμού και Προβολής του Δημοτικού Έργου-Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών-Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής, ο Αντιδήμαρχος κύριος Χρήστος Ζαρκαβέλης με αρμοδιότητες σε θέματα Αθλητισμού, Διεύθυνσης Παιδείας, Πολιτισμού, καθώς και τα θέματα Νέας Γενιάς, ο κύριος Παναγιώτης Γιαννιώτης, Εντεταλμένος Σύμβουλος-Βοηθός Δημάρχου, η κυρία Μαρία Παπαγεωργίου Πρόεδρος Δ.Σ. του Δη.Πε.Θε. Αγρινίου, η κυρία Έφη Τσιακανίκα προϊσταμένη του τμήματος Πολιτισμού του Δήμου, ο κύριος Βασίλης Καραμάνης σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Αγρινίου, ο κύριος Μιλτιάδης Γρηγορόπουλος Δημοτικός υπάλληλος, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, ο κύριος Ιωάννης Κονιδάρης Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων του 2ου Δημ. Σχολείου, πολλοί γονείς, πολλά παιδιά του σχολείου και κάτοικοι της περιοχής του Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου.

Οι ώρες επισκέψεων της Σχολικής Πινακοθήκης είναι:

09.00 το πρωί έως 13.00 το μεσημέρι, από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Πάντα κατόπιν συνεννοήσεως με τον Διευθυντή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου.

Η διεύθυνση του Σχολείου είναι: Δωρυμάχου 26 Αγρίνιο.

Και το τηλέφωνο είναι: 26410-22130

Ακολουθεί σύντομο βιογραφικό του καλλιτέχνη.

Ο Χαράλαμπος Ζαχαρόπουλος γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1959 όπου διατηρεί και το καλλιτεχνικό του ατελιέ. Στη ζωγραφική έκανε ελεύθερες σπουδές σε εργαστήρια Ελλήνων ζωγράφων και μελέτες σε μουσεία της Ευρώπης. Είναι μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος στο τμήμα ζωγραφικής. Έχει πραγματοποιήσει 14 ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε 39 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα του κοσμούν Δημόσιους χώρους και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και εξωτερικό.

Α.Κ.Κ.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 295 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.