Δευτέρα, 29η Απριλίου 2024  7:57 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 01 Απριλίου 2024 20:41

Βρέθηκε πινακίδα των Χετταίων που αναφέρεται στον Τρωικό πόλεμο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μια νεοανακαλυφθείσα πινακίδα των Χετταίων παρουσιάζει εντυπωσιακές αντιστοιχίες με την αφήγηση της Ιλιάδας του Ομήρου (Pariyamuwa/Priam, Wiluša/Ilion, Alaksandu/Alexander) και μαρτυρεί τραγούδια των Λουβιανών της δεύτερης χιλιετίας για την πτώση της Τροίας.

Σύμφωνα με τον γλωσσολόγο και Λέκτορα Κλασικής Φιλολογίας και Γλωσσολογίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Michele Bianconi η πινακίδα των Χετταίων παρουσιάζει εντυπωσιακές αντιστοιχίες με την αφήγηση της Ιλιάδας του Ομήρου.

«Μια πινακίδα των Χετταίων που αφηγείται τον Τρωικό Πόλεμο;» αναρωτιέται ο Michele Bianconi. Όπως σημειώνεται η πρόσφατα ανακαλυφθείσα πινακίδα των Χετταίων δείχνει την αλληλογραφία μεταξύ ενός άγνωστου ηγεμόνα των Χετταίων και ενός ατόμου που ονομάζεται Pariyamuwa (Πρίαμος), πιθανώς βασιλιάς της πόλης.

Η πρώτη γραμμή φαίνεται να αναφέρεται σε μια επίθεση από τους γιους του Attaršiya (πιθανόν Ατρέα ή Ατρειδών) των Ahhiyawa (έτσι ονόμαζαν τους Αχαιούς) στην πόλη Taruiša (Τροία), που και οι δύο είναι γνωστές σε εμάς από άλλες χετταϊκές πηγές.

Για την παρουσία λυκιακών στρατευμάτων (Luqqa/Lukka = Λυκία) στις τάξεις των Τρώων υπάρχουν μαρτυρίες. στην Ιλιάδα, αλλά το πιο εντυπωσιακό απόσπασμα βρίσκεται στο τέλος, όπου γίνεται άμεση αναφορά σε τραγούδια για την πτώση της Τροίας.

Ο προφανώς δακτυλικός (σπονδυλικός) ρυθμός του λουβιανού αποσπάσματος είναι σίγουρα τυχαίος.

pronews.gr

 

Πολυμέσα

Διαβάστηκε 199 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.