Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  11:53 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 14:26

Mε POS από Δευτέρα ταξί, λαϊκές αγορές και περίπτερα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Παρατάσεις τέλος» για POS και ταμειακές καθώς από 1ης Απριλίου έρχονται έλεγχοι και οι πρώτες «καμπάνες» για επιχειρήσεις που δεν θα έχουν ανταποκριθεί.

Οι επαγγελματίες που δεν θα διαθέτουν POS θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 1.500 ευρώ ενώ όσοι είναι υποχρεωμένοι να συνδέσουν το τερματικό με την ταμειακή μηχανή έχουν προθεσμία να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει οριστεί δηλαδή έως τις 31 Μαρτίου 2024 ή μέχρι την 30η Απριλίου Σε όποιον δεν συμμορφωθεί επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ.

Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος (Παραπολιτικά 90.1), «μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί 135 χιλιάδες διασυνδέσεις σε όλη την Ελλάδα, ουσιαστικά έχουμε ξεπεράσει τα μέσα της διαδρομής εάν σκεφτούμε ότι το σύνολο των διασυνδέσεων που αναμένουμε μέχρι τέλος Απριλίου είναι 250 χιλιάδες περίπου». Οσον αφορά τις χρεώσεις στις συναλλαγές με POS ο Όμηρος Τσάπαλος δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε συζητήσεις και με τις τράπεζες και με τις εταιρείες των POS προκειμένου να καταλήξουμε έστω για μικρές συναλλαγές έως 10 ευρώ να υπάρξουν μειωμένες χρεώσεις σε σχέση με αυτές που υπάρχουν σήμερα. Η δεύτερη πρόνοια είναι ότι έχουμε θεσπίσει το σύστημα IRIS το οποίο είναι ένα σύστημα αμέσων πληρωμών χωρίς προμήθεια για τον πελάτη και με εξαιρετικά χαμηλότερες προμήθειες για τον επιχειρηματία. Αν υιοθετήσει το σύστημα IRIS ο επιχειρηματίας θα δει μέχρι και 50% φθηνότερες προμήθειες σε σχέση με αυτές που επωμίζεται τώρα σε μια συναλλαγή με POS».

Το πρόστιμο

1. Το πρόστιμο θα «σβήνει» ή θα αναστέλλεται με (ηλεκτρονική ενδεχομένως) αίτηση προς την αρμόδια ΔΟΥ, για όσους μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν κάνει ήδη τις απαιτούμενες ενέργειες από μέρους τους τον Μάρτιο και αναμένουν τεχνικό τον Απρίλιο για να κάνει τη διασύνδεση. Πρακτικά, το πρόστιμο θα επιβληθεί μέσα στον Απρίλιο, με στόχο να πληρωθεί τον Μάιο. Αλλά αν πριν πληρωθεί, ολοκληρωθεί η διασύνδεση, το πρόστιμο ακυρώνεται de facto.

Στην περίπτωση αυτήν, η ευθύνη μεταφέρεται στις εταιρείες παροχής των συσκευών, εφόσον δεν μπορέσουν να καλύψουν τη ζήτηση. Απειλούνται με βαριές κυρώσεις αφού, ακόμα και αν ο πάροχος επικαλεστεί πως δεν μπορεί να προλάβει τόσα ραντεβού με πελάτες του, στο ΥΠΕΘΟ λένε πως θα έπρεπε εγκαίρως …να προσλάβει περισσότερους τεχνικούς για το διάστημα αυτό, γνωρίζοντας πως ο κλάδος θα έχει «μαζεμένη» μια τεράστια πελατεία 300.000 επιχειρήσεων, έτοιμη να τους καταβάλει άμεσα 150 ευρώ και άνω η καθεμιά.

2. Ακόμα και αν «σβήσει» το πρόστιμο για τον καταστηματάρχη πάντως, θα μπορεί να ενεργοποιηθεί αν μέχρι 30 Απριλίου δεν έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση, με ευθύνη του καταστηματάρχη και όχι του παρόχου της συσκευής.

Ο νόμος μάλιστα δίνει κίνητρο στους παρόχους των συσκευών (με την απειλή προστίμων) να «καταδίδουν» τον πελάτη τους (κατάστημα ή επαγγελματία) αν αποφεύγει αναίτια να προβεί στην αναβάθμιση, μόνο και μόνο για να φαίνεται πως έχει ξεκινήσει διαδικασίες που όμως … δεν ολοκληρώνονται υπ’ ευθύνη του.

newmoney.gr

Διαβάστηκε 200 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία