Κυριακή, 12η Μαίου 2024  4:06 μμ
 
wm small
Κυριακή, 28 Απριλίου 2024 18:49

Αιτωλοακαρνανία: Επεκτείνεται ο αγροτικός εξηλεκτρισμός - Τι γίνεται με τα αρδευτικά

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στο πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικής ανάπτυξης κ. Ανδρέας Φίλιας αναφέρθηκε στο που βρίσκεται ο αγροτικός εξηλεκτρισμός που είναι σε εξέλιξη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τονίζοντας πως συνδέεται άμεσα με την παραγωγική διαδικασία, τον εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεων και την αύξηση του εισοδήματος των αγροτών.

Το πρόγραμμα επιδοτεί την κατασκευή ηλεκτρικών δικτύων για τον εξηλεκτρισμό αγροτικών εκμεταλλεύσεων φυτικής και ζωικής παραγωγής και σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας είναι συνεχιζόμενο ενώ μέχρι στιγμής στην Αιτωλοακαρνανία έχουν κατατεθεί αιτήσεις για να εκσυγχρονιστούν 120 γεωργικές εκμεταλλεύσεις με επιδοτούμενο ποσό άνω των 600.000€ για το έτος 2023 και το ενδιαφέρον εξακολουθεί να αυξάνεται.

Σε επικοινωνία που είχε η «Σ» με τον γενικό διευθυντή σε θέματα Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Σάββα Βλάχο, μάλιστα, ο τελευταίος έκανε λόγο για πολύ καλό σημείο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία καθώς αναμένεται η τελική έγκριση από τον ΔΕΔΔΗΕ των αιτήσεων(από τις οποίες αναμένεται να εγκριθεί η συντριπτική πλειοψηφία). «Στην συνέχεια ο ΔΕΔΔΗΕ θα αποστείλει στους ενδιαφερόμενους την ιδία συμμετοχή για πληρωμή η οποία κυμαίνεται γύρω στο 25%(σε κάποιες περιπτώσεις 23% ή σε άλλες 27%), οπότε στην συνέχεια θα μπαίνει το εκάστοτε έργο και με την ολοκλήρωσή του η Περιφέρεια θα καταβάλει το δικό της μερίδιο, με τον ΔΕΔΔΗΕ επίσης να είναι συμμέτοχος στο κόστος. Σε κάθε περίπτωση, μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σε εξαιρετικό σημείο και όλα είναι πανέτοιμα για να πάνε στο επόμενο στάδιο οι αγροτικές μας εκμεταλλεύσεις», εξηγεί ο κ. Βλάχος.

Να σημειωθεί ότι στην Π.Ε. Αχαΐας κατατέθηκαν πάνω από 40 αιτήσεις το 2023 με επιδοτούμενο ποσό άνω των 100.000 € για το έτος 2023 και αναμένεται να ενδιαφερθούν και άλλοι αγρότες μέσα στο 2024, ενώ στην Π.Ε. Ηλείας χρηματοδοτούνται δράσεις αγροτικού εξηλεκτρισμού ως εξής: Στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας 460.000,00€, στον Δήμο Ήλιδας 284.638,97€ και στον Δήμο Πύργου 142.054,34€. Την ευθύνη υλοποίησης έχουν οι Δήμοι και η Περιφέρεια είναι διατεθειμένη να συνδράμει ή ακόμα και να ενσωματώσει στο δικό της πρόγραμμα όσα αιτήματα δεν μπορέσουν οι ίδιοι να ικανοποιήσουν.

Το ζήτημα της άρδευσης

Στο ίδιο περιφερειακό συμβούλιο έγινε λόγος και για τον ρόλο που αναλαμβάνουν οι Περιφέρειες τόσο στην εποπτεία όσο και στην τεχνική και διοικητική βοήθεια των ΟΕΒ, με κάποια παράπονα να ακούγονται για το γεγονός ότι έχουν απορριφθεί προτάσεις της Περιφέρειας για εγγειοβελτιωτικά έργα, καθώς και ότι το ενδιαφέρον φαίνεται να στρέφεται «αποκλειστικά στην Αιτωλοακαρνανία».

Σύμφωνα με τον κ. Σάββα Βλάχο, υπήρξαν όντως 5 προτάσεις από την ΠΔΕ για αρδευτικά έργα που σε πρώτη φάση απορρίφθηκαν για την Αιτωλοακαρνανία, όμως αυτό πρόκειται να αλλάξει. «Ειδικά η πρόταση από τον ΤΟΕΒ Φυτειών συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία σε όλη την Ελλάδα, οπότε είμαστε βέβαιοι ότι μετά τις ενστάσεις που έχουμε κάνει και για τις πέντε προτάσεις το τελικό αποτέλεσμα θα είναι τελείως διαφορετικό και θετικό για τις προτάσεις που υποβλήθηκαν. Θέλω εδώ να εξηγήσω ότι στην Αιτωλοακαρνανία έχουμε το δεύτερο μεγαλύτερο έργο άρδευσης στην Ελλάδα καθώς αρδεύονται 680.000 στρέμματα! Υπάρχουν 27 ΤΟΕΒ και από αυτούς κάποιοι κάνουν σωστή δουλειά και προσπαθούν πολύ να βρίσκουν λύσεις για τους παραγωγούς. Στην Αχαΐα έχουμε μικρούς ΤΟΕΒ και οι προτάσεις πρέπει να είναι προσαρμοσμένες σε αυτό. Σε κάθε περίπτωση όμως όταν ένας ΤΟΕΒ θέλει να κάνει έργο εντάσσει στον προϋπολογισμό του τα χρήματα που απαιτούνται σε πρώτη φάση για την μελέτη. Αυτό έχει να κάνει και με την διάθεση και το πώς κινείται ο ίδιος ο οργανισμός», επισημαίνει.
Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Βλάχο η άρδευση δεν είναι υποχρεωτικό να γίνεται από τον Αχελώο ή άλλο ποτάμι ή από κάποια λίμνη. «Κάλλιστα κάποιοι σε ξερικές περιοχές μπορούν να κάνουν μικρές γεωτρήσεις για ανίχνευση νερού, να συστήσουν έναν ΤΟΕΒ και να μπουν σε ένα πρόγραμμα παρουσιάζοντας μια μελέτη για να ξεκινήσουν να ποτίζουν. Επίσης, όσοι διαμαρτύρονται γιατί η Περιφέρεια δεν τους κάνει τις μελέτες για να φτιάξουν εκ νέου αρδευτικά που έχουν καταστραφεί από λεηλασίες π.χ., θα πρέπει να μπορούν να διασφαλίζουν ότι οι υποδομές που θέλουν να έχουν θα φυλάσσονται και δεν θα διαλυθούν ξανά στο μέλλον», εξηγεί, θέλοντας να καταδείξει ότι έχει μεγάλη σημασία η διάθεση και η στόχευση όσων ζητούν μελέτες και προτάσεις για άρδευση. Όπως ανέφερε στην «Σ» ο γενικός διευθυντής της ΔΑΟΚ ΠΔΕ, το 2017 υπήρχαν 7 μελέτες για εγγειοβελτιωτικά στη Περιφέρεια, 4 στην Αχαΐα και 3 στην Ηλεία!

Όμως, από το 2021 και μέχρι σήμερα έχουν γίνει όσα ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φίλιας στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο. «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πάρα την υποστελέχωση των υπηρεσιών της και την μη άσκηση από τους Δήμους της αρμοδιότητάς τους περί εποπτείας επί των ΤΟΕΒ , ξεκίνησε τόσο τους οικονομοδιαχειριστικους ελέγχους στους ΟΕΒ (14 έχουν πραγματοποιηθεί και αποσταλεί στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου ), σύνταξη τεχνικών εκθέσεων για τα έργα αυτεπιστασίας των ΟΕΒ και τεχνική βοήθεια σε επίπεδο οδηγιών και συστάσεων για την τήρηση της κείμενης νομοθεσίας. Παράλληλα, σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες και τους ΟΕΒ, έχουν κατατεθεί για ένταξη προτάσεις εκσυγχρονισμού των εγγειοβελτιωτικών υποδομών (29 ολοκληρωμένες μελέτες ). Έχουν ενταχθεί στο ΠΑΑ 17 προτάσεις και στους ΚΑΠ 7 προτάσεις. Από αυτές έχουν ολοκληρωθεί 8 έργα ενώ βρίσκονται σε διαδικασία δημοπράτησης 4 έργα και σε διαδικασίας ενστάσεων 5 προτάσεις, ενώ έχει εγκατασταθεί ήδη ανάδοχος στο έργο Υπογειοποίηση δικτυών φυσικής ροής (καναλέτων) ΤΟΕΒ Γαστούνης από το ΥΠΑΑΤ».

Γ. Συμψηρής

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 232 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία