Πέμπτη, 9η Μαίου 2024  9:04 πμ
 
wm small
Σάββατο, 27 Απριλίου 2024 11:13

Αγρίνιο: Εγκαινιάστηκε η έκθεση Αγιογραφίας «Εν Αήχω Φωνή» (φωτο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Στην Παλιά Δημοτική Αγορά Αγρινίου, στην αίθουσα της πινακοθήκης, εγκαινιάστηκε η έκθεση εικόνων της εικαστικού κυρίας Σπυριδούλας Τσιρώνη την Τετάρτη 24 Απρίλη το βράδυ.

Πολλοί φιλότεχνοι και καλλιτέχνες περιηγήθηκαν στην μεγάλη αίθουσα όπου είναι τα περίπου σαράντα διαφορετικών μεγεθών έργα της καλλιτέχνιδος.

Κάποια είναι αρκετά ευμεγέθη, κάποια μικρότερα αλλά όλα  εντυπωσιάζουν με τον λεπτοδουλεμένο τρόπο που η ζωγράφος χειρίστηκε τα πινέλα της πάνω σε μουσαμά, χαρτόνι ή ξύλο.

Η ίδια καλωσόρισε τους επισκέπτες, ευχαρίστησε τον Δήμο Αγρινίου για την παραχώρηση της αίθουσας και μίλησε για τα έργα της, με λίγα λόγια, μιας και αυτά μιλάνε από μόνα τους, κατ’ ευθείαν στο μυαλό και στην καρδιά όσων τα αντικρύζουν.

Η Θεολόγος καθηγήτρια κυρία Ευαγγελία Λύσσαρη μίλησε για την έκθεση:

«Η Εκκλησία έχοντας συνείδηση της πνευματικής αξίας των εικόνων, σαν μέσο αγιασμού και κοινωνίας των πιστώς με το ιστορούμενο αρχέτυπο, τις είχε σε μεγάλη εκτίμηση, ευλάβεια και σεβασμό.

Είναι ένα εποπτικό μέσον διδασκαλίας, μια εικαστική γλώσσα της εκκλησίας όπως μας λέγει ο Μέγας Βασίλειος: «ά γάρ ο λόγος της ιστορίας δι’ ακοής παρίστησι, ταύτα γραφική σιωπώσα δια μιμήσεως δείκνυσε».

Κι αυτό διότι η εικόνα δεν είναι μια απλή απεικόνιση, ούτε διακόσμηση, ούτε εικονογράφηση της Αγίας Γραφής. Είναι ισότιμη του Ευαγγελικού μηνύματος, ένα λατρευτικό σκεύος που συμμετέχει στην λειτουργική ζωή.

Έτσι εξηγείται η σπουδαιότητα στην απεικόνιση και όχι στην αναπαράσταση ενός προσώπου ή γεγονότος για το οποίο το τίμημα ήταν το αίμα ενός μεγάλου αριθμού μαρτύρων και ομολογητών κατά την περίοδο της εικονομαχίας. Επομένως δεν μπορούμε να καταλάβουμε την εκκλησιαστική ζωή της.

Η εικόνα είναι ισότιμη με την γραπτή και προφορική παράδοση της Εκκλησίας. Η τιμή και ο σεβασμός των εικόνων είναι η αλήθεια της Εκκλησίας που διατυπώθηκε στην έβδομη οικουμενική Σύνοδο.

Σύμφωνα με τον Άγιο Δαμασκηνό: «Άλλο γάρ εστίν εικών και άλλο το εικονιζόμενον». Η εικόνα αποτελεί το αισθητό μέσο ανάμεσα στους πιστούς και στο πρωτότυπο, που είναι αθέατο.

Κατά τον ίδιο πατέρα «οι εικόνες αποτελούν τα βιβλία των αγραμμάτων».

Βέβαια όλα αυτά ισχύουν από την στιγμή που ο αθέατος Θεός έλαβα σάρκα και εσκήνωσε εν ημίν.

Ο Απόστολος Παύλος αναφέρει ότι «ο Χριστός εικών εστίν του θεού του αοράτου» ή όπως μας λέγει ο Θεόδωρος Στουδίτης «παντός εικονιζομένου ουχ η φύσις, αλλ’ η υπόστασις εικονίζεται».

Οι Πατέρες παρατηρούν στη 7η Οικ. Σύνοδο: «Ιδόντες τον Κύριον καθώς είδον, ιστορήσαντες εζωγράφησαν».

Έτσι λύθηκε η όλη παρεξήγηση κατά την εικονομαχία ότι η τιμή της εικόνας είναι ειδωλολατρία.

Όμως επειδή οι Άγιοι ήταν φορείς της χάρης του Αγίου πνεύματος, «ζώντων και τελευτησάντων η χάρις του Αγίου Πνεύματος ένεστιν και ταις ψυχαίς και τοίς σώμασιν εν τοις τάφοις και τοις χαρακτήρσιν και ταις αγίαις εικόσιν αυτών».

Όταν ρώτησαν τον Φώτη Κόντογλου γιατί η βυζαντινή τέχνη δεν είναι φυσική, απάντησε: «Δεν είναι φυσική διότι δεν έχει σκοπό να εκφράσει μόνο το φυσικό αλλά και το υπερφυσικό».

Σύμφωνα με τον π. Βασίλειο τον Ιβηρίτη, «Η εικόνα έρχεται από μακριά και μας οδηγεί μακριά, στην υπέρβαση της εικόνας. Πέρα από τα φαινόμενα, πέρα από τα σύμβολα και τους εικονισμούς. Αν η εικόνα μας έκλεινε στην ίδια την εικόνα, το σχήμα, το χρώμα, την αισθητική, την ιστορία, θα ήταν είδωλο και δεν θα άξιζε να χυθεί τόσο αίμα για την αναστήλωσή της. Η λειτουργική εικόνα είναι μαρτυρία της σάρκωσης του Θεού, Λόγου, και οδηγός της θέωσης του ανθρώπου».

Η κυρία Λύσσαρη ευχαρίστησε τους επισκέπτες της έκθεσης και ευχήθηκε να έχουν όλοι ένα «Καλό Πάσχα».

Στην συνέχεια η καλλιτέχνιδα ξενάγησε τους επισκέπτες στην μεγάλη αίθουσα και μίλησε μαζί τους για τα έργα της και απάντησε στις ποικίλες ερωτήσεις τους.

Ο Διευθυντής Λυκείου του Αγρινίου κύριος Ηλίας (Λίνος) Υφαντής ξενάγησε μαζί με την εικαστικό, ένα γκρουπ του προγράμματος «Erasmus» που βρίσκεται στο Αγρίνιο με φοιτητές από την Ισπανία, Πολωνία και Ρουμανία.

Να θυμίσουμε εδώ ότι η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Μαΐου και οι ώρες λειτουργίας της είναι από Δευτέρα έως Σάββατο από τις 10:00 έως τις 13:00 & από τις 18:00 έως τις 21:00.  Τις Κυριακές και αργίες θα είναι κλειστή.

Το σίγουρο είναι ότι λόγω του Πάσχα προβλέπεται μεγάλη επισκεψιμότητα στην έκθεση, μια και πολλοί Αγρινιώτες θα έρθουν στην πόλη, να περάσουν τις γιορτές με αυτούς που έμειναν πίσω.

Ακολουθεί σύντομο βιογραφικό της εικαστικού.

Γεννήθηκε στην Αυστραλία και μεγάλωσε στο Αγρίνιο. Σπούδασε αγιογραφία στην Βυζαντινή Σχολή της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς και παρακολούθησε και μαθήματα ελεύθερου σχεδίου, επίσης σεμινάρια ζωγραφικής. Αγιογραφεί εκκλησίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διδάσκει τα τελευταία δέκα χρόνια αγιογραφία στο εικαστικό εργαστήρι του Δήμου Αγρινίου.

Α.Κ.Κ.   

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 303 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.