Τρίτη, 7η Μαίου 2024  8:28 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024 22:51

Ρύθμιση - ψαλίδι - ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας: Η τροπολογία για συντελεστή ανά περιοχή είναι θετική, αν μπουν σωστά κριτήρια

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πλαφόν στα ύψη των κτιρίων με το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση". Ρύθμιση - ψαλίδι. ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας: Η τροπολογία για συντελεστή ανά περιοχή είναι θετική, αν μπουν σωστά κριτήρια.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

O συντελεστής δόμησης ανά περιοχή θα επιβάλλει το τελικό ύψος των οικοδομών και των κτιρίων σύμφωνα με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο και πολεοδομικές και ενεργειακές διατάξεις που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι διατάξεις που θα το προβλέπουν θα είναι μεταβατικού χαρακτήρα μέχρι να εγκριθούν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και να περιοριστούν τα κίνητρα “α) να μην δημιουργηθούν εφεξής τετελεσμένα ως προς επιρροή αυτών στην φυσιογνωμία των περιοχών, και β) να αποφευχθεί τρωτότητα των οικοδομικών αδειών για λόγους εφαρμογής των κινήτρων του ΝΟΚ” και όπως ορίζεται στην τροπολογία, θα υπάρχει σταδιακή διάρθρωση σε συντελεστές 0,8 και το έξτρα κτιριακό ύψος δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 2 μέτρα.

Αυτό εξασφαλίζει πως θα μπορεί να προστίθεται άλλος όροφος. Για συντελεστές μέχρι 1,6 το μάξιμουμ έξτρα ύψος δεν θα μπορεί να είναι πάνω από 2,5 μέτρα. Για συντελεστές δόμησης άνω του 1,6 το μέγιστο επιπλέον ύψος θα μπορεί να είναι μέχρι 3 μέτρα. Για οικοδομικές άδειες κτιρίων μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, καθώς και δημιουργίας φυτεμένων επιφανειών, πέραν των προβλεπόμενων ελέγχων διενεργείται και επαναληπτικός έλεγχος ανά 5 έτη από διαφορετικούς κάθε φορά Ελεγκτές Δόμησης.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας κ. Λίνος Μπλέτσας, μιλώντας στην «Σ», εκτιμά ότι η επικείμενη τροπολογία είναι στη σωστή κατεύθυνση «αρκεί όντως να λάβει υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες και τη φυσιογνωμία των περιοχών που πρέπει να προστατευθούν», όπως λέει. «Ο κίνδυνος θα ήταν μια τροπολογία με οριζόντιες ρυθμίσεις που θα προκαλούσε νέες αδικίες και θα δυσχέραινε τόσο τους μηχανικούς και τους κατασκευαστές, όσο και τους πολίτες που θέλουν να χτίσουν ή να βελτιώσουν τα σπίτια τους. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα μπόνους που πολλές φορές εφαρμόστηκαν προσθετικά είχαν και έχουν ως στόχευση το μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα και τον εκσυγχρονισμό και των παλιών κτιρίων προς όφελος όλων. Όμως με μια οδηγία από το υπουργείο καθιερώθηκαν υπερβολές τις οποίες καλό θα είναι να απαλείψει η τροπολογία». Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον κ. Μπλέτσα οι παραθαλάσσιες περιοχές και εκείνες με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα στην Αιτωλοακαρνανία, όπως η Ναύπακτος για παράδειγμα, έχουν ήδη ένα πλέγμα προστασίας στη δόμηση. Περιοχές όπως το Αγρίνιο ή άλλες πόλεις δεν αντιμετωπίζουν ζήτημα ανάλογο με τα νησιά ή με το παραλιακό μέτωπο της Αθήνας.

Ο ΝΟΚ, όπως ίσχυε από το 2012, έδινε μπόνους ύψους 1 μέτρου για να δημιουργηθούν θέσεις πάρκινγκ σε πυλωτή, έως 2 μέτρα αν τα κτίρια στένευαν για να δημιουργηθούν πρασιές και φαρδιά πεζοδρόμια, χωρίς να αλλάζει ο συνολικός αριθμός των τετραγωνικών μέτρων της οικοδομής που θα χτιζόταν. Όμως, με τις τροποποιήσεις του κανονισμού, που έγιναν στις αρχές του 2023, το μπόνους ύψους κατά δύο μέτρα έφτασε στα πέντε μέτρα, αν η οικοδομική άδεια προέβλεπε ότι το νέο κτίριο θα χτιστεί με ενεργειακές προδιαγραφές και θα χαρακτηριστεί «πράσινο», συν 5 μέτρα (2 όροφοι) αν έχεις roof garden.

Εν αναμονή της τροπολογίας, το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ επανέλαβε χθες την αντίθεσή του στην εφαρμογή των διατάξεων του ΝΟΚ. «Με δύο αποφάσεις του ίδιου του Συμβουλίου της Επικρατείας για μία ακόμη φορά κατοχυρώνεται η προέχουσα θέση των δήμων σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, φυσικού, πολιτιστικού και οικιστικού, βάσει του Συντάγματος και της ισχύουσας νομοθεσίας. Το ΣτΕ αποφάνθηκε επίσης ότι είναι αδιανόητο να εισάγονται πολεοδομικές ρυθμίσεις ερήμην των ενδιαφερόμενων κατοίκων και Αρχών, ότι οι διατάξεις των άρθρων 10, 15, 19 και 25 του ΝΟΚ είναι αντισυνταγματικές και ότι σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η σωρευτική εφαρμογή τους. Άρα, πολύ ορθά, ορθότατα ασχολούνται οι δήμοι και αντιδρούν με την εφαρμογή των επίμαχων διατάξεων του ΝΟΚ και πολύ ορθά προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Και είναι μονόδρομος η κατάργηση των εν λόγω διατάξεων» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου.

Η ρύθμιση αυτή θα τεθεί σε ισχύ για το διάστημα 1.5.2024 έως και το τέλος του 2025.

Συνεχίζουν να ακριβαίνουν τα οικοδομικά υλικά, τροχοπέδη για τοπικές επενδύσεις

Στο μεταξύ, η τροχοπέδη για την οικοδομική δραστηριότητα εξακολουθεί και παραμένει και δεν είναι άλλη από την συνεχόμενη αύξηση στην τιμή των οικοδομικών υλικών. Όπως λένε πηγές από τον χώρο των κατασκευών στην Αιτωλοακαρνανία, αυτό έχει αποτρέψει πολλούς που αγόρασαν τα τελευταία χρόνια οικόπεδα για εκμετάλλευση στα παράλια και την Λευκάδα(σ.σ. συνήθως άνθρωποι με κάποιο κομπόδεμα από το Αγρίνιο) να στήσουν επιχειρήσεις στον ξενοδοχειακό χώρο ή στη φιλοξενία ευρύτερα. Αποτέλεσμα; Η επιβάρυνση και σε αυτό τον τομέα των οικονομικών δεικτών.

Η σειρά των Δεικτών Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ και σύμφωνα με αυτή, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών, με έτος βάσης 2021=100,0 και μήνα αναφοράς τον Μάρτιο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2023 παρουσίασε αύξηση 5,9%, έναντι αύξησης 8,9% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2023 με το 2022, ενώ ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Μάρτιο 2024, σε σύγκριση με τον δείκτη του Φεβρουαρίου 2024, παρουσίασε αύξηση 0,4%, έναντι αύξησης 0,5% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων μηνών του έτους 2023.

Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Απριλίου 2023 – Μαρτίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Απριλίου 2022 – Μαρτίου 2023, παρουσίασε αύξηση 6,6%, έναντι αύξησης 11,3% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκάμηνων.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών τον μήνα Μάρτιο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2023 παρουσίασε αύξηση 5,9% και αντίστοιχα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών τον μήνα Μάρτιο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2024, παρουσίασε αύξηση 0,4%.

Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 210 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.