Τρίτη, 7η Μαίου 2024  3:58 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024 22:49

Αγρίνιο: Προχωρούν οι διαδικασίες για τις Καπναποθήκες Παπαπέτρου - Σύντομα οι οριστικές μελέτες

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Προχωρούν οι διαδικασίες για τις Καπναποθήκες Παπαπέτρου όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία σύντομα θα είναι έτοιμες και οι οριστικές μελέτες. Τι αναφέρει η Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας Φωτεινή Σαράντη στην "Σ".

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Μετά από την ανάπλαση της οδού Μαβίλη (μεταξύ της πλατείας Μελίνας Μερκούρη, στα παλιά τρένα, και της συμβολής των οδών Τερτσέτη και Κυριαζή αναδείχθηκε περισσότερο από ποτέ η ανάγκη για την αποκατάσταση, αναβάθμιση και αξιοποίηση των καπναποθηκών Παπαπέτρου (έναντι του σχολικού συγκροτήματος του 3ου ΓΕΛ και του 2ου – 6ου Γυμνασίου Αγρινίου).

Οι παλιές καπναποθήκες Παπαπέτρου ως γνωστόν προορίζονται για τη δημιουργία διαχρονικού μουσείου και πολιτιστικού χώρου.

Στην παρούσα φάση είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της ωρίμανσης μελετών από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, ώστε να είναι ήδη έτοιμη όταν ολοκληρωθεί η αποκατάσταση, η επισκευή και ο εκσυγχρονισμός του κτιρίου των καπναποθηκών Παπαπέτρου και η δημιουργία διαχρονικού μουσείου και πολιτιστικού χώρου, να μπορεί να ξεκινήσει τις διαδικασίες για το «στήσιμο» του μουσείου, των εκθεμάτων του.

Σημασία έχει πως στην παρούσα φάση τα υποέργα όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών συμβαδίζουν, προχωράνε παράλληλα δηλαδή, και δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση! Μάλιστα σύντομα επίκειται η κατάθεση των οριστικών μελετών αποκατάστασης.

Η Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας Φωτεινή Σαράντη μιλώντας στη «Σ» ανέφερε αναλυτικά όλα τα στάδια του έργου, όπως επίσης που βρίσκεται αυτή τη στιγμή οι διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη, αλλά και τι θα περιλαμβάνει το κτίριο των καπναποθηκών Παπαπέτρου ως μουσείο.

Συγκεκριμένα η κα. Σαράντη αναφέρει: «το έργο έχει ενταθτεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014 – 2020» από το καλοκαίρι του 2021. Ήταν μάλιστα στο πλαίσιο της πρόσκλησης του προγράμματος για την βιώσιμη αστική ανάπτυξη.

Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 5.697.678,50 ευρώ και στην συνέχεια τροποποιήθηκε στα 1.593.354,00 ευρώ. Προέκυψε η τροποποίηση μετά την ανάθεση των μελετών για την επισκευή του κτιρίου, την αποκατάσταση και εφόσον βρέθηκε ανάδοχος μειώθηκε ο προϋπολογισμός του πρώτου υποέργου.

Το σύνολο του έργου θα υλοποιηθεί μέσα από τρία υποέργα. Τα δύο υλοποιούνται από την Διεύθυνση Πολιτιστικών Κτιρίων του Υπουργείου Πολιτισμού. Τα δύο αυτά υποέργα αφορούν την επισκευή και την μετατροπή του κτιρίου σε μουσείο. Συγκεκριμένα η Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων του Υπουργείου Πολιτισμού που είναι αρμόδια για τα δύο αυτά υποέργα που έχουν να κάνουν με τις μελέτες αποκατάστασης του κτιρίου και για την αξιοποίηση του, για την δημοπράτηση του έργου και την ανάθεση για την μετατροπή του σε διαχρονικό μουσείο και πολιτιστικό χώρο.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων υλοποιεί το έτερο υποέργο από τα τρία, συγκεκριμένα το υποέργο δύο, το όποιο υλοποιείται δια αυτεπιστασίας και μέχρι τώρα έχει προϋπολογισμό 125.000,00 ευρώ.

Το υποέργο που έχει αναλάβει η Εφορεία Αρχαιοτήτων αφορά την προετοιμασία όλης την έκθεσης, είτε αφορά τα αρχαιολογικά ευρήματα, είτε το μουσείο καπνού και την πινακοθήκη.

Το έργο των καπναποθηκών Παπαπέτρου είχε ενταχθεί στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014 – 2020, ενώ είχε χαρακτηριστεί ως μεταφερόμενο στη νέα προγραμματική περίοδο 2021- 2027, οπότε αναμένεται να γίνει η ένταξή του στη νέα προγραμματική περίοδο, κάτι που επίκεινται όμως, με τους επικαιροποιημένους προϋπολογισμούς και το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα που θα είναι ως το τέλος της προγραμματικής περιόδου, ως το 2027 δηλαδή.

Την ένταξη έκανε η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ήδη είμαστε σε επικοινωνία για την αξιολόγηση των νέων στοιχείων που προέκυψαν από τις μελέτες για να ενταχθεί στην νέα προγραμματική περίοδο και να επικαιροποιηθεί ο νέος προϋπολογισμός.

Σε ό,τι αφορά τις μελέτες αποκατάστασης έχουν ήδη εγκριθεί οι προμελέτες, εκδόθηκε και η σχετική απόφαση έγκρισης των προμελετών τον Φεβρουάριο και τώρα οριστικοποιούνται οι μελέτες κατόπιν των παρατηρήσεων που έχουν γίνει από τις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, δηλαδή τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και την Γενική Διεύθυνση Αναστύλωσης, αλλά και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας Λευκάδας. Επίκεινται σύντομα η κατάθεση των οριστικών μελετών αποκατάστασης, οι οποίες θα πρέπει να εγκριθούν και πάλι από το Συμβούλιο και βάσει αυτών να συνταχθούν στη συνέχεια τα τεύχη δημοπράτησης για την εργολαβία αποκατάστασης του κτιρίου.

Η Εφορία Αρχαιοτήτων ξεκίνησε το υποέργο της σχεδόν παράλληλα με τα υπόλοιπα υποέργα. Προσέλαβε προσωπικό και ξεκίνησε την δουλειά στο τέλος του 2022, οπότε το υποέργο που μας αφορά είναι σε εξέλιξη σχεδόν ενάμιση χρόνο τώρα και στο πλαίσιο αυτό έχε γίνει η αρχική επιλογή του υλικού που θα εκτεθεί, κυρίως σε ότι αφορά τα αρχαιολογικά ευρήματα, τώρα είναι σε εξέλιξη η αρχαιολογική τεκμηρίωση και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στην σύνταξη των προμελετών και οριστικών μελετών των μουσειολογικών μελετών, μελετών εφαρμογής, συντήρησης, ένα εύρος δηλαδή μελετών που απαιτούνται για την υλοποίηση της έκθεσης του μουσείου, αλλά και την οργάνωση των υπόλοιπων χώρων του μουσείου, όπως των γραφείων, των εργαστηρίων συντήρησης, των εκθεμάτων, των αποθηκών κλπ.

Ωριμάζουμε δηλαδή τις μελέτες μας, ώστε να είμαστε έτοιμοι νωρίτερα από την αποκατάσταση του κτιρίου και όταν αυτό ολοκληρωθεί να μπορούμε να προβούμε στους απαραίτητους διαγωνισμούς, ώστε να στηθεί το εκθεσιακό κομμάτι του μουσείου.

Το μουσείο όμως θα περιλαμβάνει και άλλους χώρους όπως λ.χ. καφέ, αναψυκτήριο, χώρο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, αίθουσα πολυμεσικών εφαρμογών, χώροι δηλαδή για το κοινό.

Θετικό είναι επίσης ότι τα υποέργα όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών συμβαδίζουν, προχωράνε παράλληλα και δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση.

Μας ενδιαφέρει να ολοκληρωθεί το κτίριο και να αποδοθεί στους κατοίκους της περιοχής ως μουσείο, διότι η πόλη το ζητά και επίσης είναι σημαντικό κτίριο, βιομηχανικό, της ιστορίας του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής.

Σημαντικό είναι επίσης ότι για το μουσείο καπνού που θα στεγάζεται στο ίδιο κτίριο, στις καπναποθήκες Παπαπέτρου, πρέπει να συγκεντρωθεί υλικό εκθεσιακό και αρχειακό από τα παλιά καπνομάγαζα του Αγρινίου και τις παλιές καπναποθήκες. Γι’ αυτό έχουμε ήδη απευθύνει έκκληση στους τοπικούς φορείς για να δούμε και να αξιολογήσουμε το υλικό γιατί είναι σημαντικό για την μουσειολογική, μουσειογραφική μελέτη μας, γιατί ακόμη δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα. Αυτό το υλικό θα χρειαστεί συντήρηση με άλλου είδους υλικά και εξοπλισμό, οπότε αυτά πρέπει να προγραμματιστούν, ώστε να γίνουν έγκαιρα για να υλοποιηθεί και αυτή η έκθεση στο κτίριο Παπαπέτρου.

Ο μουσειακός χώρος των καπναποθηκών Παπαπέτρου θα περιλαμβάνει το αρχαιολογικό μουσείο που θα έχει ενότητες προϊστορικών, κλασσικών, βυζαντινών και μεταβυζαντινών εκθεμάτων, θα περιλαμβάνει τη δημοτική πινακοθήκη του Δήμου Αγρινίου, όπου είμαστε ήδη σε συνεργασία για να γίνει ξεχωριστεί μουσειολογική, μουσειογραφική μελέτη και το μουσείο καπνού.

Είναι σύνθετο έργο, γιατί το κάθε μουσείο, αλλά και η πινακοθήκη, θα έχει διαφορετικά εκθέματα, διαφορετικά ευρήματα όπου το καθένα απ’ αυτά πέραν όλων των άλλων χρειάζονται ακόμη και ξεχωριστές μελέτες φωτισμού, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο για την προβολή των εκθεμάτων, αλλά και την διατήρησή τους».

Να υπενθυμίσουμε πως το κτίριο των πρώην καπναποθηκών Παπαπέτρου είναι ένα τετραώροφο κτίριο με ημιυπόγειο, κατασκευασμένο την περίοδο του μεσοπολέμου και συγκεκριμένα το 1923, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, καθώς υπήρξε άμεσα συνδεδεμένο με την οικονομική ζωή της πόλης του Αγρινίου, ενώ παράλληλα αποτελεί μία ενδιαφέρουσα περίπτωση επίδρασης ξένων ρευμάτων της αρχιτεκτονικής, στον ελληνικό χώρο σε κτίρια που κατασκευάστηκαν από Έλληνες επιχειρηματίες. Το εμβαδόν του είναι 7.444,34 τ.μ. και ο περιβάλλον χώρος 2.648,65 τ.μ.».

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 233 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.