Παρασκευή, 3η Μαίου 2024  4:37 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024 23:19

10 Σημαντικές Τυχαίες Ανακαλύψεις

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ
Εκτός από τα αντικολλητικά σκεύη, το τεφλόν χρησιμοποιείται και για να επικαλυφθούν οι σφαίρες που διαπερνούν τεθωρακισμένα οχήματα.

Δείτε 10 Σημαντικές Τυχαίες Ανακαλύψεις

ΑΚΤΙΝΕΣ Χ

Ανακαλύφθηκαν από τον: Βίλχελμ Ρέντγκεν
Ημερομηνία: 1895

Αυτός ο Γερμανός φυσικός, ο οποίος μελετούσε την εκπομπή καθοδικών ακτινών σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, παρατήρησε το φθορισμό μιας πλάκας με επικάλυψη από κυανιούχα άλατα βαρίου και λευκόχρυσου. Έβγαλε το συμπέρασμα ότι ο φθορισμός προκαλείται από την έκλυση ενός νέου είδους αόρατης ακτινοβολίας, την οποία ονόμασε ακτίνες Χ .

ΖΑΧΑΡΙΝΗ

Ανακαλύφθηκε από τους: Κονσταντίν Φάλμπεργκ και Ίρα Ρέμσεν
Ημερομηνία: 1878

Μετά από πειράματα με σουλφοβενζοϊκά οξέα, ο Ρώσος χημικός δειπνήσει με την οικογένειά του. Παρατήρησε όμως ότι το φαγητό του είχε γλυκιά γεύση. Αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι είχε μεταφέρει με τα χέρια του κάποια γλυκιά ουσία, πήγε πίσω στο εργαστήριο και δοκίμασε όλα τα δοχεία μέχρι να βρει την πηγή της ουσίας. Ήταν ένα ποτήρι ζέσεως στο οποίο είχε δημιουργηθεί βενζοϊκό σουλφιμίδιο.

ΒΑΖΕΛΙΝΗ

Ανακαλύφθηκε από τον: Ρόμπερτ Τσεσιμπόροου
Ημερομηνία: 1859

Στους εργαζόμενους στις πετρελαιοπηγές της Τίτουσβιλ στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ δεν άρεσε καθόλου η μαύρη κολλώδης ουσία που ονόμαζαν «κέρινη ράβδο» και σχηματιζόταν στις πλατφόρμες ως υποπροϊόντου πετρελαίου. Είχαν όμως παρατηρήσει ότι βοηθά στην επούλωση των τραυμάτων και των εγκαυμάτων. Ο χημικός Τσεσιμπόροου επεξεργάστηκε αυτό το υλικό και δημιούργησε τον λευκό ζελέ που ονομάζεται βαζελίνη.

ΠΕΝΙΚΙΛΙΝΗ

Ανακαλύφθηκε από τον: Αλεξάντερ Φλέμινγκ
Ημερομηνία: 1928

Παρατηρώντας ότι όταν αναπτύσσεται μια κυανοπράσινη μούχλα σε καλλιέργειες σταφυλόκοκκου, οι αποικίες των βακτηρίων καταστρέφονται, ο Φλέμινγκ εντόπισε τη βακτηριοκτόνο ουσία που εκλύεται από αυτόν τον μύκητα και την ονόμασε πενικιλίνη.

ΚΟΛΛΑ ΣΤΙΓΜΗΣ

Ανακαλύφθηκε από τον: Χάρι Κούβερ
Ημερομηνία: 1942 (και 1951)

Μια ερευνητική ομάδα παρατήρησε τις εκπληκτικές συνγκολλητικές ιδιότητες των κυανοακρυλικών, στο πλαίσιο δοκιμής υλικών για την κατασκευή διάφανων στόχαστρων όπλων. Σχεδόν μία δεκαετία νωρίτερα, ο Χάρι Κούβερ είχε προτείνει την εμπορευματοποίησή τους με τη μορφή κόλλας.

ΦΟΥΡΝΟΣ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝ

Ανακαλύφθηκε από τον: Πέρσι Σπένσερ
Ημερομηνία: 1945

Ο Πέρσι Σπένσερ, που δούλευε για την αμερικανική αμυντική βιομηχανία Raytheon, στάθηκε μπροστά από ένα ενεργοποιημένο ραντάρ με μια σοκολάτα στην τσέπη. Παρατήρησε ότι η σοκολάτα έλιωσε. Εν συνεχεία δοκίμασε αυτό το είδος κυμάτων με ποπκόρν. Διαπίστωσε τότε ότι αυτά τα κύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική. Δύο χρόνια
αργότερα, η Raytheon λάνσαρε τον πρώτο φούρνο μικροκυμάτων.

ΤΕΦΛΟΝ

Ανακαλύφθηκε από τον: Ρόι Τζ. Πλάνκετ
Ημερομηνία: 1938

Αυτός ο χημικός από τις ΗΠΑ προσπαθούσε να ανακτήσει τετραφθοροαιθυλένιο από έναν κύλινδρο, όταν ανακάλυψε μια άσπρη σκόνη, η οποία ήταν ανθεκτική στη θερμότητα και είχε χαμηλή τριβή επιφάνειας.

ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΚΟΠΙΟ

Ανακαλύφθηκε από τον: Καρλ Τζάνσκι
Ημερομηνία: 1932

Ο Τζάνσκι έκανε έρευνα για τη στατική παρεμβολή στις μεταδόσεις ασύρματης επικοινωνίας, όταν ανακάλυψε ότι υπάρχει μια ακτινοβολία που προέρχεται από το κέντρο του Γαλαξία μας.

ΒΟΥΛΚΑΝΙΣΜΟΣ

Ανακαλύφθηκε από τον: Τσαρλς Γκουντγίαρ
Ημερομηνία: 1839

Φημολογείται ότι ο Γκουντγίαρ έχυσε σκόνη που περιείχε καουτσούκ και θείο πάνω σε μια αναμμένη εστία μαγειρικής, ενώ έπλενε τα χέρια του. Προκλήθηκε τότε μια αντίδραση ανάμεσα στο καουτσούκ και στο θείο, την οποία ο Γκουντγίαρ ονόμασε «βουλκανισμό».

ΒΙΑΓΚΡΑ

Ανακαλύφθηκε από τους: Ίαν Όστερλοχ, Κρις Γουέιμαν και την ομάδα τους
Ημερομηνία: αρχές δεκ . '90

Η κιτρική σιλδεναφίλη, γνωστή εκείνη την εποχή ως UK -92480, ήταν μία από τις θεραπείες που δοκίμασαν οι ειδικοί της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer για την καταπολέμηση της στηθάγχης. Οι άντρες εθελοντές ανέφεραν ότι είχαν έντονη και αυξημένη στύση για αρκετές μέρες μετά την αρχική δόση. Έτσι, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε τις δυνατότητες αυτού του φαρμάκου που αργότερα ονομάστηκε Βιάγκρα.

Πηγή: Περιοδικό BBC SCIENCE WORLD

Διαβάστηκε 279 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Απριλίου 2024 00:07
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.