Τρίτη, 30η Απριλίου 2024  9:08 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024 19:15

Μεσολόγγι και Αμβρακικός: «Πλημμύρισαν» με γύρη παραλίες

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μεσολόγγι και Αμβρακικός: «Πλημμύρισαν» με γύρη παραλίες όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία είναι συνηθισμένο το φαινόμενο και δεν υπάρχει καμία ανησυχία

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Εντελώς διαφορετικό είναι το νερό στο Μεσολόγγι και σε διάφορα σημεία του Αμβρακικού κόλπου λ.χ. σε παραλίες του Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας από την Κυριακή και έπειτα, καθώς το γαλάζιο χρώμα του νερού έγινε κίτρινο!

Οι κίτρινες αυτές κηλίδες, που ταξιδεύουν ανάλογα με το ρεύμα της θάλασσας, είναι μεγάλες ποσότητες γύρης, η οποία βρίσκεται σε αφθονία αυτήν την εποχή στην ατμόσφαιρα και καταλήγει στην επιφάνεια της θάλασσας σε μορφή σκόνης.

Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που αντικρίζουν το φαινόμενο αυτό οι κάτοικοι του Μεσολογγίου ή διάφορων άλλων περιοχών του Αμβρακικού, αλλά κάθε φορά η εικόνα είναι και διαφορετική, μαγνητίζει τα βλέμματα και προβληματίζει όσους δεν το γνωρίζουν.

Η «μεταφορά» της γύρης στην επιφάνεια της θάλασσας και από κει το «ταξίδι» ανάλογα με το ρεύμα οφείλεται στο συνδυασμό που υπάρχει αυτή την εποχή της ανομβρίας και της υψηλής θερμοκρασίας, που προκάλεσε την «έκρηξη» ανθοφορίας των φυτών.

Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Μεσολογγίου Γιάννης Πασπαλιάρης μιλώντας στη «Σ» ανέφερε: «είναι συχνό το φαινόμενο και δεν πρέπει να προκαλεί φόβο. Το Σαββατοκύριακο και κυρίως την Κυριακή η παραλία της Τουρλίδας ήταν μάλιστα γεμάτη από κόσμο που έκανε μπάνιο, ενώ η γύρη ήταν λίγα μέτρα μακρύτερα, στη είσοδο του λιμανιού. Οι ψαράδες που γνωρίζουν το ζήτημα επαληθεύουν πως είναι συχνό το φαινόμενο. Προκαλείται από το φυτοπλαγκτόν λόγω ζέστης και από τη γύρη που «κάθεται» στα δένδρα που υπάρχουν στο νησί απέναντι ακριβώς, η οποία μεταφέρεται στην επιφάνεια του νερού και μετά κινείται ανάλογα με το ρεύμα».

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ακτίου Βόνιτσας Γιάννης Τσιτουρίδης μιλώντας στη «Σ» σημείωσε: «ήρθα σε επαφή με γεωλόγους και την υπηρεσία του Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και μου μετέφεραν πως δεν είναι κάτι άλλο πέραν του μείγματος που έχει δημιουργηθεί στην ατμόσφαιρα από τον άμμο της Αφρικής και της γύρης που είναι σε μεγάλη ποσότητα αυτή την εποχή στην ατμόσφαιρα. Το μείγμα αυτό «προσγειώνεται» στην επιφάνεια του νερού το βράδυ κυρίως με τη υγρασία. Δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό ως προς αυτό. Συνιστούμε όμως σε γενικότερο πλαίσιο λόγω της ατμόσφαιρας στην οποία υπάρχει σκόνη, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι η γύρη αυτή την εποχή είναι σε έντονο βαθμό παντού γύρω μας, να προσέχουν όσοι είναι αλλεργικοί ή όσοι έχουν κάποιο ιστορικό με την υγεία τους. Τώρα ξεκινά η τουριστική σεζόν στην περιοχή μας και το Σαββατοκύριακο όσοι επισκέφτηκαν την περιοχή μας δεν επηρεάστηκαν από το φαινόμενο αυτό με τη σκόνη και τη γύρη».

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

πηγή φωτογραφιών messolonghi news

 

Διαβάστηκε 239 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.