Δευτέρα, 29η Απριλίου 2024  5:19 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024 23:42

Μάθε τον εαυτό σου: Μαθήματα αυτογνωσίας (Γέρων Νεκτάριος Μουλατσιώτης)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μάθε τον εαυτό σου: Μαθήματα αυτογνωσίας. Ο άνθρωπος που δεν γνωρίζει τον εαυτό του συμπεριφέρεται άσχημα απέναντι στους ανθρώπους και ασεβεί απέναντι στον Θεό. Προβάλλει τον εαυτό του, υπερηφανεύεται πως είναι τάχα κάτι μεγάλο, ικανό και άξιο, ενώ στην πραγματικότητα είναι τελευταίος όλων των άλλων.

Η κοινωνία και αυτοί που ωθούν στο τι θα κάνει η κοινωνία, προτρέπουν τους ανθρώπους να κάνουν ολόκληρα ταξίδια για να γνωρίσουν τόπους, βουνά, ποτάμια, φαράγγια, αστέρια, ηλιοβασιλέματα, όμως δεν τους έδειξαν ή δεν τους έμαθαν ότι πρώτα πρέπει να γνωρίσουν τον εαυτό τους. Διότι όσο αξίζει η γνώση του εαυτού μας, δεν αξίζει καμία άλλη γνώση του κόσμου τούτου.

Ο άνθρωπος που ασχολείται με το τι κάνουν οι άλλοι, δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με τον εαυτό του και δεν ξέρει πόσο αγρίμι είναι ο ίδιος. Αυτός που δεν γνώρισε τον εαυτό του, το μόνο πράγμα που αγαπά, είναι να βλέπει τα λάθη και τα ελαττώματα στους άλλους. Αν μάθει ο άνθρωπος ποιος είναι στ’ αλήθεια και όχι ποιος νομίζει ότι είναι ή ότι αρέσει να δείχνει προς τα έξω, τότε γίνεται ο σοφότερος των ανθρώπων. Η μεγαλύτερη επιστήμη όλων των επιστημών είναι να μάθεις ποιος είσαι.

--
Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ
Τρίκορφο Φωκίδος
Holy Monastery of Saint Augustine & Saint Seraphim of Sarov
Trikorfo Fokidos, Greece
Διαβάστηκε 241 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.