Τετάρτη, 8η Μαίου 2024  5:44 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2024 19:12

Για πρώτη φορά στο Αγρίνιο: Τμήμα ποδοσφαίρου για παιδιά με αυτισμό

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Για πρώτη φορά στο Αγρίνιο: Τμήμα ποδοσφαίρου για παιδιά με αυτισμό όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία η ποδοσφαιρική ομάδα «Ένωση Αγίου Δημητρίου Αγρινίου» πρωτοπορεί. Τι λέει ο Πρόεδρος της ομάδας Κώστας Καρράς για το εγχείρημα που σκορπίζει χαμόγελο και αισιοδοξία σε παιδιά με αυτισμό και τους γονείς τους

Αναλυτικά το δημοσίευμα:   

Η ομάδα «Ένωση Αγίου Δημητρίου Αγρινίου» εκτός από τις επιτυχίες της στο γήπεδο έδειξε με τον καλύτερο τρόπο το κοινωνικό της πρόσωπο, μέσω του οποίου δίνει διέξοδο στον αθλητισμό σε παιδιά με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Αιτωλοακαρνανία! Δημιούργησε ποδοσφαιρικό τμήμα για παιδιά με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας!

Η ενασχόληση με τον αθλητισμό και ειδικότερα με το ποδόσφαιρο για τα παιδιά αυτά είναι μέγιστης σημασίας, όπως εξάλλου είναι και για κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτως ηλικίας, καθώς ο αθλητισμός, αποτελεί μια από τις πιο ευεργετικές για τον άνθρωπο διεξόδους, μέσω του οποίου επιτυγχάνονται ουκ ολίγα ωφέλη, τόσο για την βελτίωση της υγείας και της ψυχολογίας, όσο και για την κοινωνικοποίηση του εκάστοτε ατόμου, πόσο μάλλον όταν το ποδόσφαιρο απαιτεί και συνεργασία ως ομαδικό άθλημα που είναι.

Το ενδιαφέρον από γονείς αυτιστικών παιδιών είναι ιδιαίτερα αυξημένο, ενώ ήδη έχει «στηθεί» το επιτελείο του τμήματος αυτού, αλλά έχουν επιλεγεί και οι ποδοσφαιριστές – αθλητές του.

Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε ήδη η πρώτη προπόνηση στο ΔΑΚ Αγρινίου, ενώ μεταξύ των παιδιών αυτών υπάρχουν και δύο που ασχολήθηκαν με το ποδόσφαιρο σε πανελλαδικό επίπεδο κατά το παρελθόν!

Στην παρούσα φάση η «Ένωση Αγίου Δημητρίου», παρά το ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον από γονείς παιδιών με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας, δεν μπορεί να συμπεριλάβει στο συγκεκριμένα τμήμα περισσότερα από 20 παιδιά. Οι λόγοι είναι δύο όπως επισήμανε μιλώντας στη «Σ» και ο Πρόεδρος της «Ένωσης Αγίου Δημητρίου» Κώστας Καρράς. «Ο πρώτος λόγος είναι ότι η χρηματοδότηση του τμήματος αυτού γίνεται από την ομάδα της «Ένωσης Αγίου Δημητρίου» και μόνο, χωρίς δηλαδή να επιβαρύνονται οι γονείς των παιδιών, ενώ ο δεύτερος λόγος είναι ότι το πρόγραμμα των εγκαταστάσεων του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου (ΔΑΚ) Αγρινίου είναι ιδιαίτερα βεβαρημένο, γιατί το χρησιμοποιούν πολλές τοπικές ομάδες για προπόνηση αλλά και για επίσημους αγώνες» επεσήμανε ο κ. Καρράς.

Ο Κώστας Καρράς

«Το «μότο» της ομάδας μας είναι όλα τα παιδιά στο γήπεδο» τόνισε ο κ. Καρράς, ο οποίος συμπλήρωσε: «ο φίλος της ομάδας «Ένωση Αγίου Δημητρίου Αγρινίου» Αργύρης Νταλιάνης είχε την ιδέα και μας πρότεινε την δημιουργία ενός τμήματος στο οποίο θα συμμετάσχουν παιδιά με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας. Στο πλαίσιο της φιλοσοφίας μας «όλα τα παιδιά στο γήπεδο» υιοθετήσαμε τη σπουδαία αυτή πρόταση, ήρθαμε σε επαφή με τον Διευθυντή του Ειδικού Γυμνασίου – Λυκείου Αγρινίου Μάριο Δημάκη, ήρθαμε επίσης και σε επαφή με τον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Αιτωλοακαρνανίας «Ανεμώνη» και ειδικότερα με την Νίκη Πατσουράκη και κάναμε το πρώτο βασικό βήμα για τη δημιουργία του τμήματος αυτού με την υποστήριξη των δύο αυτών σημαντικών ανθρώπων, οι οποίοι ήταν οι πλέον εδικοί. Μας βοήθησαν για την επιλογή των παιδιών. Το ακόμη ενθαρρυντικότερο για εμάς είναι ότι ήρθαν σε επαφή με την ομάδα πολλοί γονείς με παιδιά με αυτισμό, ώστε να εντάξουν τα παιδιά τους στο τμήμα αυτό. Κάποια παιδιά εξ αυτών που συγκροτούν το τμήμα έχουν επαφή με το ποδόσφαιρο, ενώ μεταξύ τους υπάρχουν και δύο παιδιά που συμμετείχαν σε ποδοσφαιρικές διοργανώσεις εθνικού επιπέδου στο παρελθόν. Αυτή την στιγμή υπάρχουν 20 παιδιά με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας στο συγκεκριμένο τμήμα της ομάδας, ενώ χθες το τμήμα πραγματοποίησε την πρώτη του προπόνηση. Την άνοιξη που η μέρα μεγαλώνει ίσως τα πράγματα αλλάξουν από πλευράς προγράμματος του ΔΑΚ. Συνεπώς, μπορεί να υπάρξει η δυνατότητα να πάρουμε περισσότερες ώρες για το ποδοσφαιρικό αυτό τμήμα και τότε θα μπορούμε να πάρουμε περισσότερα παιδιά, αλλά θα πρέπει να εξασφαλιστεί στο ενδεχόμενο της αύξησης του αριθμού των παιδιών και η χρηματοδότηση του τμήματος».

Η «Ένωση Αγίου Δημητρίου Αγρίνιου» είναι μια ιστορική ομάδα της πόλης, η οποία ιδρύθηκε το 1981 και από τότε μέχρι και σήμερα συμμετέχει ανελλιπώς στα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αιτωλοακαρνανίας.

Οι άνθρωποι της ομάδας, όταν πριν ένα χρόνο ανέλαβαν τα ηνία, αντιλήφθηκαν πως το μέλλον της, όπως επίσης και το μέλλον του ποδοσφαίρου είναι τα νέα παιδιά και γι αυτό άμεσα ίδρυσαν τμήματα υποδομής. Δημιούργησαν δηλαδή ομάδα Κ10, Κ14 και Κ16.

Πέρυσι δεν συμμετείχαν σε κάποιο παιδικό τουρνουά, αλλά έλαβαν την απόφαση αντί να διαθέτουν ομάδα Κ16 να «κατεβάσουν» και ομάδα Β στα γήπεδα της Αιτωλοακαρνανίας. Να επισημάνουμε πως ομάδα Β διαθέτουν οι μεγάλες ΠΑΕ. Η δημιουργία ομάδας Β συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αιτωλοακαρνανίας, ενώ μάλιστα, η ομάδα Β συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Γ’ κατηγορίας της ΕΠΣΑ και στον πρώτο γύρο πήγε καλά και βρίσκεται σε υψηλή θέση στον βαθμολογικό πίνακα. Δικαίωμα συμμετοχής στην ομάδα Β έχουν παιδιά ηλικίας μεταξύ 14 ετών έως και 21 ετών.

Επίσης, να υπενθυμίσουμε πως η «Ένωση Αγίου Δημητρίου Αγρινίου» συμμετέχει σε κοινωνικές δράσεις, ενώ πέρυσι στο πλαίσιο αυτό έγινε ποδοσφαιρικό διήμερο με τα παιδιά της τοπικής δομής «Χαμόγελο του Παιδιού», ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα παιδιά από το «Χαμόγελο» να έρθουν σε επαφή με το ποδόσφαιρο και να χαρούν το παιχνίδι μαζί με άλλα παιδιά.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 221 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.