Τετάρτη, 8η Μαίου 2024  4:09 μμ
 
wm small
Σάββατο, 03 Φεβρουαρίου 2024 22:30

Στην «έξοδο» από το επάγγελμα το 18% των Αιτωλοακαρνάνων μελισσοκόμων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Στην «έξοδο» από το επάγγελμα το 18% των Αιτωλοακαρνάνων μελισσοκόμων όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση” σύμφωνα με την οποία έδωσαν δυναμικό παρών στην «Αgrotica», στο πλαίσιο της παράστασης διαμαρτυρίας του Μελισσοκομικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας για τα προβλήματα του κλάδου.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

«Αποστολή» διοργάνωσαν οι μελισσοκόμοι της Αιτωλοακαρνανίας στην «Agrotica» στην Θεσσαλονίκη για να διαμαρτυρηθούν για τα προβλήματα του κλάδου τους, με σκοπό να εισακουστούν τα αιτήματά τους και οι προτάσεις που έχουν καταθέσει μαζί με όλους τους υπόλοιπους μελισσοκόμους της χώρας στα αρμόδια Υπουργεία, αλλά δυστυχώς η δρομολόγηση των λύσεων καθυστερεί.

Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στον κλάδο, με τα προβλήματα να είναι διαχρονικά, έχει οδηγήσει εκτός μελισσοκομίας το 18% των Αιτωλοακαρνάνων μελισσοκόμων, ενώ το ποσοστό αυτό συνεχίζει να είναι αυξάνεται!

Σκοπός της μετάβασης των Αιτωλοακαρνάνων μελισσοκόμων στην Θεσσαλονίκη, στην «Αgrotica», όπως τόνισε και ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Νικολάου μιλώντας στη «Σ» ήταν: «να γίνει κατανοητό από όλους ότι ο κλάδος της μελισσοκομίας είναι ένας ξεχωριστός κλάδος», ενώ συμπλήρωσε πως: «πηγαίνουμε στα Υπουργεία και μιλάμε με τα στοιχεία που καταθέτουμε και τις προτάσεις μας και γι’ αυτό η παρουσία μας στην «Αgrotica» ήταν συμβολική, ώστε να επισπευτεί ο χρόνος που απαιτείται για την επίλυση των προβλημάτων μας».

Ο Δημήτρης Νικολάου

Ειδικότερα ο κ. Νικολάου επεσήμανε: «με αφορμή την Agrotica και το γεγονός ότι η «καρδιά» του αγροτικού κόσμου και τομέα «χτυπάει» εκεί αυτές τις ημέρες ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Αιτωλοακαρνανίας συμμετείχε στη συμβολική διαμαρτυρία που έκαναν συνάδελφοι μελισσοκόμοι και αγρότες εκεί.

Σκοπός της παρουσίας των μελισσοκόμων από την Αιτωλοακαρνανία ήταν να αναδείξουμε τα κοινά προβλήματα της μελισσοκομίας σε συνεργασία με τους συναδέλφους μας από την Βόρεια Ελλάδα.

Τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι είναι τρία. Το πρώτο αφορά το υπεραυξημένο κοστολόγιο, όπου τα τελευταία χρόνια και λόγω πολέμου Ουκρανίας έχει αυξηθεί τόσο που είναι δυσβάστακτο για τους μελισσοκόμους. Πολλοί συνάδελφοι μελισσοκόμοι εγκαταλείπουν τον κλάδο εξαιτίας του μεγάλου κόστους που απαιτείται.

Εξίσου σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά οι μελισσοκόμοι είναι οι συνθήκες εργασίας που επηρεάζονται από τα εχθρικά νομοθετήματα. Τα συζητάμε από πέρυσι, αλλά ακόμη δεν βρέθηκε λύση. Μεταξύ των νομοθετημάτων αυτών είναι η πυροσβεστική διάταξη που μας απαγορεύει να εργαστούμε μετά τις 10.00 το πρωί, η δράση των δασαρχείων που λειτουργούν με υπερβάλλον ζήλο και καταχρηστικά τηρούν την νομοθεσία επιβάλλοντας βαριά πρόστιμα, ενώ το επόμενο και βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε οι μελισσοκόμοι και αφορά όμως και τους καταναλωτές είναι οι ελληνοποιήσεις.

Ο καταναλωτής υποτίθεται ότι αγοράζει ελληνικό μέλι, αλλά ουσιαστικά προμηθεύεται κινέζικο σιρόπι. Οι ελλειμματικοί έλεγχοι σε κάθε επίπεδο επιτρέπουν τη διόγκωση του φαινομένου στην ελληνική αγορά, αν και το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά Ευρωπαϊκό, δηλαδή και Ιταλικό λ.χ. και Ισπανικό κλπ.

Το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων στο τομέα του μελιού πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολλούς τρόπους. Δεν υπάρχει μόνο μια λύση. Έχουμε ουκ ολίγες φορές καταθέσει τα αιτήματά μας και τις προτάσσεις μας για λύσεις σε πολλά προβλήματα του κλάδου, αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να υπάρξει σοβαρή ενασχόληση με τα προβλήματα αυτά, όπως επίσης χρειάζεται και βούληση. Υπάρχουν υποψίες ότι το 60% του μελιού στο ράφι είναι νοθευμένο, υποψίες επαναλαμβάνω.

Στην Αιτωλοακαρνανία, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί ο κλάδος μας με τα χρόνια προβλήματα να κυριαρχούν, έχει οδηγηθεί εκτός επαγγέλματος περίπου το 18% των μελισσοκόμων. Δυστυχώς όμως το ποσοστό αυτό δεν είναι σταθερό, αλλά μεταβάλλεται συνεχώς με αρνητικό πρόσημο για τους μελισσοκόμους, μειωνόμαστε συνεχώς δηλαδή.

Αν δεν ληφθούν μέτρα το ποσοστό αυτό το ποσοστό θα κατρακυλήσει και στην Αιτωλοακαρνανία και σε όλη την Ελλάδα, καθώς αντίστοιχα ποσοστά εγκατάλειψης του κλάδου υπάρχουν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Ο κλάδος της μελισσοκομίας με την κινητοποίηση αυτή ήθελε να δείξει πως δεν είναι μόνο οι αγρότες, αλλά πως υπάρχει και ο κλάδος των μελισσοκόμων όπου είναι ένας ξεχωριστός κλάδος και αυτό πρέπει να το αντιληφτούν όλοι. Πηγαίνουμε στα Υπουργεία και μιλάμε με τα στοιχεία που τους καταθέτουμε και τις προτάσεις μας και γι αυτό η παρουσία μας στην Αgrotica ήταν συμβολική, ώστε να επισπευτεί ο χρόνος που απαιτείται για την επίλυση των προβλημάτων. Οι Αιτωλοακαρνάνες μελισσοκόμοι είχαν δυναμική παρουσία, καθώς είχαν σχηματίσει μια από τις πολυπληθέστερες ομάδες μελισσοκόμων».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 586 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία