Παρασκευή, 3η Μαίου 2024  3:34 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024 20:24

Επιτυχημένο το 1ο Πανελλήνιο Forum Κομμωτικής Τέχνης στο Αγρίνιο - Πρωτότυπη η διοργάνωση, ξεχωριστές οι εισηγήσεις (εικόνες)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος, στο κέντρο του Αγρινίου, την Κυριακή 21 Απριλίου 2024, το 1ο Forum Κομμωτικής Tέχνης στην Ελλάδα.

Η διοργάνωση έγινε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Καταστηματαρχών Κουρέων Κομμωτών Αγρινίου σε συνεργασία με τον Δήμο Αγρινίου και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Τελούσε  υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας και της Κλαδικής Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κουρέων Κομμωτών Ελλάδας (Κ.Ο.Κ.Κ.Κ.Ε.). 

Συντονίστρια στην εκδήλωση ήταν η κυρία Μαρία Καλπουζάνη, δημοσιογράφος της τηλεόρασης και γενική Συντονίστρια του Μητρώου Στελεχών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Χριστίνα Σταρακά, η εκπρόσωπος Περιφέρειας κ. Αμαλία Βούλγαρη, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος κ. Γεώργιος Καββαθάς, ο εκπρόσωπος του Δήμου Αγρινίου Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κώστας Σαράκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής, ο δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Αθανάσιος Τουρουνίδης, ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αγρινίου κ. Δημήτριος Τραπεζιώτης και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γεώργιος Καλιακμάνης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο αντιδήμαρχος του Δήμου Αγρινίου κ. Ανδρέας Σκαρτσάρης.

Η κυρία Καλπουζάνη καλωσόρισε τους προσκεκλημένους που πολλοί από αυτούς ήρθαν από μακρινές πόλεις για να παρακολουθήσουν το πρώτο φόρουμ στον επαγγελματικό τους κλάδο.

Όπως έγινε γνωστό υπαρκτή είναι η  η προοπτική αυτό το πρώτο φόρουμ στο Αγρίνιο να γίνει επαναλαμβανόμενος θεσμός και στις μεγάλες πόλεις της υπολοίπου Ελλάδος.

Οι εισηγητές στο φόρουμ ήταν πολλοί και ο καθένας μέσα από τις επαγγελματικές του γνώσεις μίλησε με επικαιροποιημένα στοιχεία για την κομμωτική τέχνη. Στοιχεία ποικίλα που για πρώτη φορά ακούστηκαν δημόσια σε ακροατήριο.

Πρώτη ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η φιλόλογος και συγγραφέας κυρία Κωνσταντίνα Σκανδάλου Κορδολαίμη η οποία έκανε μια ιστορική αναφορά στην κομμωτική τέχνη ανά τους αιώνες.

Η πλήρης ομιλία της που είναι απόρροια σημαντικής ιστορικής μελέτης ήταν αρκετά εκτενής. Εδώ αντιγράφω μόνο την περίληψή της, που ευγενώς μου παραχώρησε για το παρόν άρθρο.

«Η κομμωτική στους αιώνες. Πολυτέλεια ή αναγκαιότητα;»

Η εισήγηση της κυρίας Κωνσταντίνας Σκανδάλου Κορδολαίμη, αφορά σε μία διαχρονική και διατοπική προσέγγιση της πορείας της κομμωτικής, με θεματικές, αφενός, τoν συμβολισμό της κόμμωσης και αφετέρου, το σχήμα, τον τρόπο χτενίσματος, τη βαφή, τη χρήση διαφόρων υλικών και εργαλείων.

Ετυμολογικά, η λέξη κόμμωση προέρχεται από το ρήμα κομμώ που σημαίνει φροντίζω περιποιούμαι. Η λέξη κομμωτήριο, σύμφωνα με τον Μπαμπινιώτη, μαρτυρείται από το 1888.

H εισήγηση χωρίζεται σε δύο ενότητες.

Στην πρώτη ενότητα, δόθηκαν στοιχεία για τον αρχαίο κόσμο και πιο συγκεκριμένα:

1. Για την Αρχαία Ελλάδα, από τους προϊστορικούς χρόνους, στη Μινωική εποχή, την Ομηρική και τους κλασικούς χρόνους.

2. Για την Αρχαία Αίγυπτο, με τα κουρεμένα κεφάλια και τους κουρείς να αποτελούν αξιοσέβαστα πρόσωπα και το επάγγελμα να είναι γνωστό από την 4η χιλιετία π.Χ. Γνωστή, επίσης, η περούκα, τα καλλυντικά παρασκευάσματα καθώς και οι καθρέφτες, που αποτελούσαν σημαντικά θρησκευτικά αντικείμενα.

3. Στη Μεσοποταμία( Βαβυλωνία – Ασσυρία) με τα μακριά μαλλιά και τις γενειάδες,

4. Στην Αρχαία Ρώμη με τα ιδιωτικά και δημόσια λουτρά, ο καλλωπισμός αποτελούσε καθημερινή συνήθεια. Το πρώτο κουρείο δημιουργήθηκε το 300 π.χ, περίπου. Ανάλογα με τη χρονική περίοδο συναντάμε ευρύτητα χτενισμάτων και «πατωμάτων».

Στη δεύτερη ενότητα, η εισήγηση εστίασε στην εξέλιξη από την εποχή του Μεσαίωνα μέχρι το τέλος του 20ου αιώνα.

1. Στο Μεσαίωνα (5ος- 15ος αι. μ. Χ.) συναντώνται οι κουρείς - χειρουργοί που ασκούσαν την οδοντιατρική και παράλληλα πραγματοποιούσαν χειρουργικές επεμβάσεις. Το 1308 ιδρύθηκε στο Λονδίνο η πιο παλιά οργάνωσή τους με την επωνυμία «Σεβαστή Συντεχνία των Κουρέων». Στο τέλος της εποχής αρχίζει η ζήτηση περουκών. Αντίστοιχα, την ίδια εποχή, στο Βυζάντιο τα χτενίσματα είναι πιο απλά.

2. Στην Αναγέννηση (15ος -16ος αι. . μ. Χ ) κυριαρχεί το ψηλό μέτωπο και τα χτενίσματα ψηλώνουν περισσότερο στην εποχή του Μπαρόκ(16ος – 17ος αι. μ. Χ.), με τους άντρες πρώτους να φορούν περούκες, που, αυτή την εποχή, ακμάζει η βιομηχανία κατασκευής τους. Ακολουθεί η τεχνοτροπία Ροκοκό με τα πιο περίπλοκα χτενίσματα και τις συχνές ληστείες περουκών, καθώς αποτελούσαν ακριβό περιουσιακό στοιχείο.Οι αρχές του Διαφωτισμού και οι ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης δεν είναι συμβατές με αυτά τα δεδομένα και έτσι παρατηρείται επιστροφή στη φυσικότητα.

3. Τέλος στη διαγραμματική παρουσίαση του 20ου αιώνα παρουσιάστηκαν τα styles κατά δεκαετίες. (Εδώ εντυπωσίασε πολύ η μαυρόασπρη φωτογραφία που εικονίζει την προ-γιαγιά, την μητέρα και τις θείες της εισηγήτριας με τα χτενίσματα μιας άλλης εποχής).

Για όλα τα παραπάνω προβλήθηκε στις οθόνες της μεγάλης αίθουσας συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλεως πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Ακολούθησε η εισηγήτρια κυρία Βάσω Στεργίου, ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια με θέμα: «Τα μαλλιά ως κομμάτι της ανθρώπινης ταυτότητας». Πέρα από το επιστημονικό βίντεο που πρόβαλε, μίλησε για την ευνοϊκή επιρροή της κομμωτικής τέχνης στην ψυχολογία των ανθρώπων.

Η εισηγήτρια κυρία Ευτυχία Διβάρη, Υγιεινολόγος - Επόπτης Δημόσιας υγείας και κοινωνικής μέριμνας ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας μίλησε με θέμα: «Υγειονομικά πρωτόκολλα του επαγγέλματος» ήτοι για την υγιεινή που είναι αναγκαία στους χώρους του κομμωτηρίου και κουρείου, και στους εξασκούντες το επάγγελμα του κομμωτή και κουρέα. Ακόμα και για τα υλικά και διάφορα εργαλεία και μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στον χώρο των κομμωτηρίων και κουρείων.

Ακολούθως ο εισηγητής κ. Δημήτριος Σκιαδάς, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, γιατρός στο Γενικό Νοσοκομείο του Αγρινίου, μίλησε με θέμα: «Πρόληψη για τις ασθένειες των μαλλιών».

Αναφέρθηκε στην υγιεινή των μαλλιών ενώ συγχρόνως πρόβαλε στις οθόνες εικόνες που εντυπωσίασαν τους παραβρισκόμενους στην μεγάλη αίθουσα, με τις «λεπτομέρειες» μιας και μόνο ανθρώπινης τρίχας! Λεπτομέρειες που στην μεγέθυνση μέσα από το μικροσκόπιο, φαντάζουν σαν τεράστιοι κορμοί δένδρων!

Το θέμα που ανέπτυξε ο κ. Αναστάσιος Προβίδας, Οικονομολόγος-Πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Επαγγελματιών Αιτωλοακαρνανίας, ήταν: «Κομμωτήρια: Αλυσίδα στην οικονομία» .Πρόβαλε στις οθόνες πολλά στατιστικά και όχι μόνο διαγράμματα που κυρίως έδειξαν την κρίση και την ανάκαμψη του επαγγέλματος του κλάδου της κομμωτικής στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία. Σε εποχή κρίσιμη για το επάγγελμα κυρίως λόγω της πανδημίας αλλά και λόγω της εξασκήσεως του επαγγέλματος από μη αδειούχους επαγγελματίες. Και κάτι επίσης επικίνδυνο όπως το παρα-εμπόριο ακατάλληλων υγειονομικά προϊόντων που χρησιμοποιούνται στην κομμωτική.

Η εισηγήτρια κ. Παναγιώτα Κοβάνη, εκπαιδευτικός κομμωτικής τέχνης μίλησε με θέμα: «Κομμωτική και εκπαίδευση». Ανέπτυξε το πόσο απαραίτητη είναι η εκπαίδευση σε εγκεκριμένες σχολές που πρέπει να έχουν λάβει οι ασχολούμενοι με την κομμωτική τέχνη.

Και τέλος η Πρόεδρος του Συλλόγου Κομμωτών Αγρινίου και της Κ.Ο.Κ.Κ.Κ.Ε. (πανελλήνια Ομοσπονδία των μελών του κλάδου),κυρία Μαρία Σωτηροπούλου, βλέποντας ότι το φόρουμ κράτησε πολλές ώρες και μη θέλοντας να κουράσει τους προσκεκλημένους, παρέλειψε-την σίγουρα πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία της-που είχε τίτλο: «Το επάγγελμα του κομμωτή-τέχνη και καλλιτεχνία» και έκλεισε το πρώτο φόρουμ του Αγρινίου, αφού ευχαρίστησε τους συν διοργανωτές-Περιφέρεια και Δήμο, το επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, τον «Αχελώο TV», όλους ονομαστικά όσους απηύθυναν χαιρετισμό, την εκλεκτή συντονίστρια, τους επιστήμονες εισηγητές, όλους τους πολίτες που παρακολούθησαν την πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση και ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τους Προέδρους αντίστοιχων Συλλόγων με του Αγρινίου που ήρθαν για να παρακολουθήσουν την διεξαγωγή του φόρουμ.

Και αυτοί ήταν από τους Συλλόγους της Αλεξανδρούπολης, της Πρέβεζας, του «Ερμή» Αττικής, του Πύργου, της Νάουσας και της Πτολεμαΐδας.

Τέλος η κ. Σωτηροπούλου ευχαρίστησε τη συντονίστρια κ. Μαρία Καλπουζάνη, η οποία ανταπέδωσε τις ευχαριστίες και μίλησε για τα συμπεράσματα που βγήκαν από αυτό το πρώτο φόρουμ.

Ανέφερε ότι αβίαστα βγήκε το συμπέρασμα ότι η κομμωτική είναι ανάγκη, δεν είναι πολυτέλεια.

Αυτό βγήκε μέσα από τις ομιλίες όλων των εισηγητών.

Η πρόεδρος κυρία Σωτηροπούλου έκανε γνωστό  ότι από τις πέντε το απόγευμα μέχρι τις οκτώ το βράδυ επρόκειτο να γίνει ένα πρωτοποριακό, πρωτότυπο και φαντασμαγορικό κομμωτικό σόου στο Κοράλι κλαμπ του Αγρινίου, Εκεί καταξιωμένοι και βραβευμένοι κομμωτές παγκοσμίου εμβέλειας θα έκαναν  επίδειξη των κομμωτικών τεχνικών.

Mετά την εκδήλωση ο Σύλλογος Αγρινίου παρέθεσε γεύμα και επέδωσε αναμνηστικά δώρα στους φιλοξενούμενους των άλλων πόλεων και στους εισηγητές της εκδήλωσης.

Κείμενο: Απόστολος Καρακώστας 

Φωτογραφίες: Απόστολος Καρακώστας,  sinidisi.gr

Διαβάστηκε 545 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.