Δευτέρα, 29η Απριλίου 2024  5:39 μμ
 
wm small
Τρίτη, 16 Απριλίου 2024 17:47

Μωβ κάδοι στο Αγρίνιο: Που καταλήγουν τα ρούχα - Τι γίνεται αν πετάξουμε κάποια κατά λάθος;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Εδώ και λίγο καιρό, με την τοποθέτηση των «μωβ κάδων» πολίτες στο Αγρίνιο έχουν τη δυνατότητα ανακύκλωσης ρούχων, υποδημάτων και λευκών ειδών που δεν χρησιμοποιούνται.

Οι 40 νέοι κάδοι χρώματος μωβ τοποθετήθηκαν από τη Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης στο κέντρο, αλλά και σε Δημοτικές Ενότητες του Αγρινίου.

Ανακυκλώσουν ρουχισμό και υποδήματα, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Στους συγκεκριμένους κάδους μπορούν να απορρίπτουν ρούχα, παπούτσια, λευκά είδη (όπως σεντόνια, κουβέρτες) και αξεσουάρ (όπως τσάντες, ζώνες κλπ.) και όσα δεν είναι κατάλληλα για επαναχρησιμοποίηση, ανακυκλώνονται, μειώνοντας τόσο το περιβαλλοντικό όσο και το οικονομικό κόστος διαχείρισης των αποβλήτων.

Το ενδιαφέρον αρκετών πολιτών εστιάζεται στο που κατευθύνονται αυτά τα ρούχα αφού περισυλλεχθούν και γίνει η διαλογή τους από αντικείμενα και ανακυκλώσιμα που δεν έπρεπε να είναι στο συγκεκριμένο κάδο.

Τα ρούχα που είναι σε καλή κατάσταση υπάρχει μέριμνα να αποδίδονται από το Δήμο σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, ενώ τα υπόλοιπα διαχωρίζονται και κατευθύνονται σε εργοστάσιο του εξωτερικού, ώστε να παραχθούν ίνες για νέα ρούχα, υφάσματα για καθαρισμό, υλικό για ηχομόνωση και θερμομόνωση, γέμιση για τα καθίσματα των αυτοκινήτων κ.ά.

Τι γίνεται αν τα πετάξουμε εκ παραδρομής 

Μία σημαντική παράμετρος που υπάρχει είναι τι γίνεται αν εκ παραδρομής κάποιος ρίξει στον κάδο ρούχα που τα χρειάζεται ή καινούργια. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, ήδη έχουν υπάρξει δυο τέτοιες περιπτώσεις που επιλύθηκαν άμεσα και αποδόθηκαν τα ρούχα στους κατόχους τους.

Η εταιρία που έχει αναλάβει το έργο έρχεται οπωσδήποτε μια φορά την εβδομάδα, οπότε όποιος πολίτης διαπιστώνει κάτι τέτοιο μπορεί να το αναφέρει και να αναζητήσει το ρούχο του ανάμεσα στα υπόλοιπα που είναι για τη συνέχεια της διαδικασίας.

Τι ανέφερε στη «Συνείδηση» η διευθύντρια του τμήματος Καθαριότητας

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του τμήματος καθαριότητας του Δήμου Αγρινίου Βασιλική Καραπαπά, ο στόχος στην Ελλάδα αλλά και το Αγρίνιο είναι οι συνεργασίες και στον τομέα του ρουχισμού, ώστε να μην πηγαίνουν για ταφή αλλά να χρησιμοποιούνται είτε από ανθρώπους που έχουν λίγες δυνατότητες στη ζωή τους, είτε να πηγαίνουν για να αλλάξουν μορφή και να επιστρέψουν περιορίζοντας την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

«Όλα αυτά τα ρούχα πήγαιναν σε μπλε κάδους και ήταν αδύνατον να αξιοποιηθούν», εξηγεί επισημαίνοντας ότι έτσι επιβαρυνόταν επιπρόσθετα και η ανακύκλωση των υλικών των μπλε κάδων με αποτέλεσμα να χάνονται και πολύτιμοι πόροι για τη βιωσιμότητα της όλης διαδικασίας.

Η κ. Β. Καραπαπά

«Η νέα τάση υπάρχει είναι να γίνεται προσπάθεια περιορισμού της κατανάλωσης νέων ρούχων στο ελάχιστο, αντί να θάβουμε ή να καίμε τα ρούχα και τα παπούτσια αυτά, τα μετατρέπουμε σε χρήσιμα υλικά. Η απόρριψη σκουπιδιών στις χωματερές είναι η τελευταία λύση ανάγκης και έτσι πρέπει να την αντιμετωπίζουμε», συμπληρώνει.

Πρόβλημα πάντως είναι ότι η διαχείριση γίνεται με αποστολή στο εξωτερικό κι αυτό σημαίνει έξοδα και κατανάλωση ενέργειας. Η ίδια η εταιρία που έχει αναλάβει το έργο λέει ότι η δημιουργία εργοστασίων ανακύκλωσης ρουχισμού στην Ελλάδα είναι ένα μεγάλο ζήτημα, αφού το μεγάλο κόστος καθιστά το όλο εγχείρημα πολύ δύσκολο.

«Μέχρι να προσφερθεί αυτή η λύση τοπικά, η αποστολή στο εξωτερικό είναι αναπόφευκτη και είναι σίγουρα οικονομικότερη και περιβαλλοντικά σωστότερη από την απόρριψη στις χωματερές», εξηγούν οι άνθρωποί της.

Πάντως, τα έξοδα της ανακύκλωσης όταν αυτή δεν γίνεται τοπικά είναι τόσο μεγάλα που καθιστούν ασύμφορη τη διαχείρισή τους για δημιουργία νέων χρήσιμων υλικών. Συχνότατη ερώτηση είναι γιατί οι οδηγίες λένε τα παπούτσια να είναι ζευγαρωμένα και η απάντηση είναι ότι, αν ισχύει κάτι τέτοιο, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να ξαναφορεθούν, που είναι και η περιβαλλοντικά φιλικότερη επιλογή.

Αν φυσικά, υπάρχουν αζευγάρωτα παπούτσια ή αποκόμματα ρούχων στις σακούλες που παραλαμβάνουμε, αποστέλλονται και αυτά για ανακύκλωση. Σύμφωνα με την εταιρία Recycom, διατίθενται ειδικοί καλαίσθητοι κάδοι ανακύκλωσης ρούχων σε διάφορα σημεία για αποκομιδή σε τουλάχιστον εβδομαδιαία βάση.

Εκτιμήσεις, στοιχεία και οδηγίες

Οι εκτιμήσεις λένε ότι μειώνοντας τον όγκο των σκουπιδιών που καταλήγουν στις χωματερές, εξοικονομούνται πόροι και ενέργεια με στόχο την δημιουργία ενός καθαρότερου και υγιεινότερου περιβάλλοντος. Ως γνωστόν περίπου 10 εκατομμύρια τόνοι υφασμάτων σε Αμερική και Ευρώπη καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε χρόνο. Κάθε Ευρωπαίος πολίτης αποσύρει από τη ντουλάπα του περίπου 15 κιλά ρουχισμού κάθε χρόνο. Περίπου το 85% των ρούχων που παράγονται καταλήγει στις χωματερές.

Κάθε δευτερόλεπτο, υφάσματα που αντιστοιχούν στο φορτίο ενός απορριμματοφόρου, οδηγούνται στους χώρους υγειονομικής ταφής ή καίγονται (!) Δυστυχώς ένα μικρό μόνο μέρος επαναχρησιμοποιείται, είτε για φιλανθρωπικούς σκοπούς είτε γίνεται εμπορεύσιμο προϊόν.

Επιπλέον, 98 εκατομμύρια τόνοι μη ανανεώσιμων πηγών -ανάμεσά τους και το πετρέλαιο- καταναλώνονται κάθε χρόνο για τις ανάγκες της βιομηχανίας ρούχων, (υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 θα φτάσουν τους 300 εκατ. τόνους), ενώ ετησίως χρησιμοποιούνται περίπου 93 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.

Πως χρησιμοποιούνται οι μωβ κάδοι ανακύκλωσης:

• Τοποθετήστε τα ρούχα, παπούτσια ή άλλα υφασμάτινα προϊόντα σε μια καθαρή τσάντα

• Βεβαιωθείτε ότι η χειρολαβή είναι τραβηγμένη μέχρι κάτω και τοποθετήστε την τσάντα σας στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο

• Σπρώξτε το χερούλι προς τα πάνω και βεβαιωθείτε ότι η τσάντα βρίσκεται μέσα στον κάδο.

Τα σημεία που έχουν τοποθετηθεί οι ειδικοί μοβ κάδων ανακύκλωσης ενδυμάτων και υποδημάτων στο Δήμο Αγρινίου είναι τα εξής :

Αβώρανη, Λαϊκή Σαββάτου, Αγγελόκαστρο, Ματαράγκα, Αγία Τριάδα, Νεάπολη, Άγιος Ιωάννης Ριγανάς, Παναιτώλιο, Άγιος Κωνσταντίνος, Παπαδάτες, Αποθήκες Παπαστράτου, Παραβόλα, Γαβαλού, Πάρκο, Γήπεδο Παναιτωλικού, Πλατεία Αγίας Βαρβάρας, Δοκίμι, Πλατεία Βελουχιώτη, Εργάνης, Πρόσφυγας, Εργατικές Δοκιμίου, Ρεμπελιάς, Εργατικές Σταδίου, Στάδιο, Ζευγαράκι, Στράτου, Καινούργιο, Σφαγεία, Καλύβια, Σχολαρχείο, Καμαρούλα, Ταχυδρομείο, Καραπανέικα, Τσιτσιμελή, ΚΤΕΛ, Φιλελλήνων, Λαϊκή Δευτέρας, Χατζοπούλου, Λαϊκή Πέμπτης, Λαϊκή Τρίτης.

Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα «Συνείδηση» 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 782 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.