Κυριακή, 19η Μαίου 2024  9:07 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 04 Απριλίου 2024 20:55

«Στα θρανία» οι λογιστές για την φορολογία των αγροτών (εικόνες)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το απόγευμα της Πέμπτης 04/04 μέλη της ΕΛΦΕ Αιτωλοακαρνανίας παρακολούθησαν σεμινάριο αποκλειστικά για την φορολογία των αγροτών, οι οποίοι πλέον αντιμετωπίζονται ως επιχειρηματίες και μόνο

Στο πλαίσιο της διαρκούς επιμόρφωσης των μελών της και των λογιστών γενικά, η Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών Επαγγελματιών (ΕΛΦΕ) Αιτωλοακαρνανίας διοργάνωσε φορολογικό σεμινάριο με αποκλειστικό αντικείμενο την φορολογία των αγροτών και την συμβολαιακή γεωργία σε συνάρτηση με τα MY DATA.

Εισηγητής του σεμιναρίου ήταν ο Γιώργος Παπαδημητρίου, ενώ το σεμινάριο, που είναι σε εξέλιξη, διεξάγεται στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Επαγγελματιών (ΕΛΦΕ) Αιτωλοακαρνανίας Τάσος Προβίδας μιλώντας στη «Σ» τόνισε:

«το σεμινάριο αυτό αφορά αποκλειστικά την φορολογία των αγροτών. Είναι εξειδικευμένο πάνω στον αγροτικό τομέα και επικεντρώνει στις υποχρεώσεις που έχουν οι αγρότες με τα my data, στο ποιες δαπάνες που εκπίπτουν από το αγροτικό εισόδημα και στο τι προβλέπει η συμβολαιακή γεωργία για τους αγρότες. Η συμβολαιακή γεωργία πρέπει να τονίσουμε πως είναι νόμος του 2022 (49/35) ο οποίος «βλέπει» μείωση φόρων εφόσον οι αγρότες έχουν όλη την παραγωγή τους συμβόλαια με εμπόρους.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου αυτού εστιάζουμε επίσης στις αναμενόμενες αλλαγές που θα έρθουν εντός του έτους σχετικά με την φορολογία των αγροτών, στις κατηγορίες που διαχωρίζει τους αγρότες η φορολογική διοίκηση, δηλαδή κανονικού ή ειδικού καθεστώτος, όπως επίσης και το τι ισχύει με την απασχόληση των συνταξιούχων αγροτών.

Το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί τους αγρότες επιχειρηματίες. Έτσι πρέπει να αρχίσουν να νιώθουν και οι αγρότες. Οι αγρότες για πολλά χρόνια κατά το παρελθόν είχαν διαφορετικό καθεστώς αντιμετώπισης, αλλά πλέον εκλαμβάνονται από την φορολογική διοίκηση ως επιχειρηματίες. Συνεπώς, οι υποχρεώσεις τους, αλλά και οι απαιτήσεις τους, πρέπει να προσαρμοστούν σ αυτό το πλαίσιο, στο ότι είναι επιχειρηματίες. Γι αυτό η επαφή με τον λογιστή τους πρέπει να είναι άμεση και συχνή, καθώς έχει αλλάξει αυτό που ίσχυε δεκαετίες πριν που ο αγρότες έβλεπε τον λογιστή του μόνο τη εποχή της φορολογικής δήλωσης. Η επαφή των αγροτών με τους λογιστές πρέπει να είναι συχνή πλέον, καθώς έχουν αλλάξει κατά πολύ τα φορολογικά δεδομένα και κυρίως στον αγροτικό τομέα».

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 383 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.