Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  11:22 μμ
 
wm small
Τρίτη, 01 Μαρτίου 2016 20:41

Το γεφύρι του Μανώλη | Λίμνη Κρεμαστών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το γεφύρι του Μανώλη είναι το τελευταίο γεφύρι του Αγραφιώτη. Σηματοδοτεί την έξοδο του ποταμού στην Λίμνη των Κρεμαστών. Βρίσκεται λίγο πριν την παλιά συμβολή των τριών κυρίων ποταμών της περιοχής, του Αχελώου και των παραποτάμων του, Αγραφιώτη και Μέγδοβα.

Ενα ακόμη βίντεο απο τον Ανδρέα Κουτσοθανάση που σίγουρα αξίζει της προσοχής σας.

Λίγο πιό κατω, το 1964 κατασκεύαστηκε το φράγμα των Κρεμαστών που δημιούργησε την ομώνυμη τεχνητή λίμνη. Ήταν φυσικό ότι η λίμνη θα ανέβαζε την στάθμη του νερού κοντά στις εκβολές των ποταμών. Επειδή το γεφύρι του Μανώλη βρίσκεται στις παρυφές της λίμνης, ανάλογα με το ύψος των βροχοπτώσεων κάθε χρονιάς, άρχισε πότε να εμφανίζεται και να εξαφανίζεται.Σήμερα δεν έχει ορατό μονοπάτι να το ενώνει με τις όχθες του Αγραφιώτη. Συνήθως τον χειμώνα ξεχωρίζει μόνο η κορυφή του τόξου, ενώ το καλοκαίρι φαίνεται ολόκληρο. Είναι πια πνιγμένο στο νερό και αντιστέκεται στον χρόνο και στον Αγραφιώτη.Το γεφύρι του Μανώλη είναι ένα πέτρινο μονότοξο γεφύρι διαμέτρου περίπου 30 μέτρων, που κατασκεύαστηκε στην περίοδο της ύστερης τουρκοκρατίας το 1659.

Οι Πρωτομάστορες των παλιών λίθινων γεφυριών, κυρίως Ηπειρώτες κτίστες από τα χωριά Πυρσόγιαννη και Βούρμπιανη από το 1500 - 1900 μ.Χ. γέμισαν με τα αριστουργηματικά τους έργα όχι μόνο την χερσόνησο του Αίμου αλλά και τόπους πιο μακρινούς μέχρι και την Περσία. Για περισσότερα από 400 χρόνια συνέδεε τις δύο όχθες του Αγραφιώτη, μέχρι που η Λίμνη των Κρεμαστών, έφτασε στο προκαθορισμένο της ύψος και το βύθισε.

Πολλές μάχες έγιναν για την κατοχή του περάσματος, του μοναδικού από τη Δυτική Στερεά στη Θεσσαλία.Σύμφωνα με την παράδοση, έλαβε το όνομα του από τον πρωτομάστορα Μανώλη Χρυσιώτη. Στην πορεία της ζωής του εγκαταστάθηκε στο χωριό Δάφνη (Κουφάλα) της Ευρυτανίας. Η σύζυγος του ονομαζόταν Παρασκευή και καταγόταν από τα Βραγγιανά των Αγράφων. Το ζευγάρι ήταν άκληρο και γι' αυτό ο Μανώλης δημιούργησε ένα "παιδί", το γεφύρι και η γυναίκα του δυο "κόρες" την εκκλησία της Αγ. Παρασκευής στη Χρύσω και την Αγ. Παρασκευή στα Βραγγιανά. 

Συντεταγμένες: 38°58'44"N 21°33'42"E

Διαβάστηκε 11457 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2018 01:08
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Ανδρέας Κουτσοθανάσης

Ο Ανδρέας Κουτσοθανάσης ασχολείται επαγγελματικά με την φωτογράφηση και την βιντεοσκόπηση. Εχει στο ενεργητικό του πάρα πολλές δημιουργίες βίντεο απο την ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και συνηθίζει να μας εκπλήσσει με τις δουλειές του. Μας έχει παραχωρήσει πάρα πολλές φωτογραφίες και βίντεο για δημοσίευση και γνωστοποίηση των αναγνωστών για περιοχές απαράμμιλης ομορφιάς στο νομό μας.

facebook.com/andreas.koutsothanasis

Στην ίδια κατηγορία