Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  4:57 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020 00:32

Μούσες και Ερινύες στην Ελληνική Μυθολογία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ερινύες

Ελληνική μυθολογία. Θεότητες της εκδίκησης. Ήταν ίσως προσωποιημένες κατάρες. Σύμφωνα με τον Ησίοδο, ήταν θυγατέρες της Γαίας και ξεπήδησαν απο το αίμα του ευνουχισμένου συζύγου της, του Ουρανού. Ο Αισχύλος τις χαρακτηρίζει θυγατέρες της νυκτός και ο Σοφοκλής του Σκότους και της Γαίας. Πρώτος μίλησε για τρείς Ερινύες ο Ευριπίδης, ενώ μεταγενέστεροι συγγραφείς τις ονόμασαν Αληκτώ (που η οργή της δεν καταυγάζει), Τισιφόνη (που εκδικείται τον φόνο) και Μέγαιρα (προσωποποίηση της εχθρικής δάθεσης). Όταν καταλαγιάσει το μένος τους, ονομάζονται Ευμενίδες (στον Αισχύλο). Σήμερα η λέξη "Ερινύες" ως προσηγορικό δηλώνει τις τύψεις, τις ενοχές.

Οι εννέα Μούσες

Απο την Ελληνική μυθολογία, εννέα θεές κόρες του Δία και της Νοημοσύνης, προστάτιδες κάθε πνευματικής και καλλιτεχνικής εκδηλώσης. Αποκαλούνταν και Πετρίδες ή Ελικωνίδες απο τους αρχικούς τόπους λατρείας τους. Καλλιόπη, Κλειώ, Τερψιχόρη, Μελπομένη, Θάλεια, Ευτέρπη, Πολύμνια, Ερατώ και Ουρανία.

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

 

Διαβάστηκε 6101 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 04 Ιουλίου 2020 11:04
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Φρίξος

Συντάκτης άρθρων, το περιεχόμενο των οποίων είναι το απόσταγμα εμπειριών και γνώσης γύρω απο τον άνθρωπο, τη ζωή, την κοινωνία, την ιστορία, την πολιτική κ.α. Τα άρθρα αυτά αποσκοπούν στην αυτοβελτίωση όλων μας.
Η γνώση είναι δύναμη !!!