Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  8:18 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2015 20:27

Καλλιτεχνικά ζωηρό και πρωτοπόρο το Αγρίνιο παρουσιάζει στη Δημοτική Πινακοθήκη έκθεση του γλύπτη Θόδωρου με 100 Σχέδια – θεμέλιο της πολυβραβευμένης πορείας του (www.kathimerini.gr)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το άλλο πρόσωπο του διεθνώς καταξιωμένου γλύπτη Θόδωρου παρουσιάζει η έκθεσή του «Στίγματα Πορείας» στη γενέτειρά του Αγρίνιο, στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου, σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης. «Εμείς στο Αγρίνιο επιμένουμε καλλιτεχνικά, σε πείσμα της μιζέριας και της κατάθλιψης των ημερών μάς γράφει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Δημοτικής Πινακοθήκης Αγρινίου, Χρήστος Γαρουφαλής, ζωγράφος, αναγγέλλοντας την έκθεση του γλύπτη Θόδωρου Παπαδημητρίου «Στίγματα Πορείας: Ιχνη σε χαρτί με μολύβι, μελάνι, κάρβουνο (1947-1961)», που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο και θα διαρκέσει ώς τις 26 Φεβρουαρίου 2016 στο ζωηρό Αγρίνιο, το οποίο, με την ιδιαίτερη αυτή έκθεση του Θόδωρου, τον τιμά και τιμάται από αυτόν. Στο ορεινό χωριό Αγιος Βλάσης της Αιτωλοακαρνανίας γεννήθηκε το 1931 ο γλύπτης και καθηγητής Πλαστικής στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ. Το 2007 ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ και το 2013 Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος στο Αγρίνιο.



«Εις μνήμην της μητέρας του» γίνεται η έκθεση αυτή που, για πρώτη φορά, παρουσιάζει 100 σχέδια-ίχνη πορείας ενός διάσημου Αγρινιώτη στη γενέτειρά του, που θεμελίωσαν την ακόλουθη πορεία του σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική (επί χούντας έφυγε από την Ελλάδα και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο California State). Το γλυκύτατο, γεμάτο έγνοια πρόσωπο της μητέρας του σε σχέδιο και δίπλα η προτομή της δεσπόζουν στην έκθεση, με το ταλέντο και την ευαισθησία να χαράζουν την εξαιρετική διαδρομή του καλλιτέχνη Θόδωρου, με σπουδές στην Αθήνα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με υποτροφία για το Παρίσι για 3 χρόνια στην Ecoles Des Beaux Arts – μόνο χαρά και υπερηφάνεια έδωσε στη μητέρα του ο πολυβραβευμένος γλύπτης. Με πρώτο το Βραβείο Ροντέν στην Μπιενάλε Νέων στο Παρίσι το 1965, και Α΄ Βραβείο Γλυπτικής της Στέγης Καλών Τεχνών και Γραμμάτων, Αθήνα 1966, που εκτόξευσαν τη φήμη του στην Αμερική και στο Παρίσι, με το «Γκραν Πρι» του 42ου Salon D’ Art Contemporain, Montrouge, Παρίσι, το 1997 και το «Ωρολόγιον του ΜΕΤΡΟ» να μετρά τις ώρες στον σταθμό της Πλατείας Συντάγματος, ενώ ο Θόδωρος συνεχίζει να δημιουργεί, κι έχει παρουσιάσει αξιόλογο συγγραφικό έργο.


Στο Αγρίνιο τώρα, στη Δημοτική Πινακοθήκη, οι επισκέπτες «βλέπουν» στα σχέδιά του σε μολύβι, μελάνι, κάρβουνο που χάραξαν ανεξίτηλα τον δρόμο της επιτυχίας. Η πρόσκληση παρουσιάζει το πρόσωπο του λεβέντη Αγρινιώτη που κοιτά άφοβα, ίσια μπροστά, με το βλέμμα αγάπης της μητέρας του επάνω του. Στα εγκαίνια παρέστησαν ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου, ο διευθυντής του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης κ. Διονύσης Καψάλης, ποιητής, ο δε γλύπτης Θόδωρος, εμφανώς συγκινημένος, με τα σχέδια της νιότης ολόγυρά του, ανήγγειλε πως χαρίζει «το σχέδιο με μολύβι και το γλυπτό σε μπρούντζο “Η μάνα μου” στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου, με τον καλλιτεχνικό διευθυντή, και «ψυχή» της ΔΑΠ Χρήστο Π. Γαρουφαλή, να τον ευχαριστεί θερμά εκ μέρους όλων των Αγρινιωτών, Αγρινιώτης κι αυτός. Ακολούθησε η ξενάγηση στις δύο αίθουσες και η αναμνηστική φωτογραφία με φόντο τα σχέδια του γλύπτη Θόδωρου με τους συντελεστές της έκθεσης – τον νέο και δημιουργικό δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου, τον διευθυντή του ΜΙΕΤ Διονύση Καψάλη και τον καλλιτεχνικό διευθυντή Χρήστο Γαρουφαλή που «έστησε» μια έκθεση που μιλάει για τέχνη και ευαισθησία...

 



ΤΗΛΕΦΟΣ

Αρθρο της Ελένη ΜπίστικαΕΛΕΝΗ ΜΠΙΣΤΙΚΑ στην http://www.kathimerini.gr/

 

Διαβάστηκε 5032 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016 14:57
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία