Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  8:42 πμ
 
wm small
Κυριακή, 20 Μαϊος 2018 14:03

Κοσμοσυρροή και φέτος στον Άγιο Νικόλαο Κρεμαστό στο Αιτωλικό

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Γιορτάστηκε και φέτος με λαμπρότητα και κατάνυξη, η γιορτή του Αγίου Νικολάου Κρεμαστού, το διήμερο 19-20 Μαΐου στο Αιτωλικό.

Αν και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ήταν βαριά, έως πολύ βαριά, λόγω δυο μεγάλων απωλειών που συσχετίζονταν άμεσα με το τοπίο και το χώρο,για διαφορετικούς λόγους βέβαια, ο θάνατος του Γιάννη Λουκά και του Νίκου Καστανά.

Όμως αυτό που γίνεται τα τελευταία χρόνια δεν έχει προηγούμενο. Ο κόσμος να συρρέει μέσα στο πουθενά, να κάνει το δύσκολο, εύκολο, μόνο και μόνο να νιώσει αυτή την διαφορετικότητα, για τον εαυτό του και την ψυχή του για λίγες μόνο ώρες, προσπαθώντας να ξεφύγει από την καθημερινότητα και τις δυσκολίες που βιώνει. Εάν έβλεπε κανείς τα πρόσωπα αυτών των ανθρώπων θα πίστευε, ότι ζουν σε μια άλλη χώρα. Η απλότητα, η καλοσύνη, η ακούραστη προσπάθεια, η ευγένεια, ο καλός λόγος, που τους κάνει εντελώς ξεχωριστούς.

Φέτος, η παραμονή της γιορτής του Αγίου, θα μείνει στη μνήμη όλων μας ξεχωριστή, για πολλούς λόγους. Ο Εσπερινός, χοροστατούντος του ιερωμένου πατήρ Αχιλλέα συνεπικουρούμενος από τις όμορφες φωνές των ψαλτών και μελών μας, τα ανάμενα κεριά, οι Άρτοι αναπαυμένοι στο χώμα. Η εικόνα, να ξεπροβάλουν προσκυνητές, από την απέναντι πλευρά του λόφου, σαν κουκίδες μέσα στο άπειρο, αξεπέραστη… Με τον ήλιο να γέρνει κουρασμένος στην αγκαλιά της λιμνοθάλασσας.

Ανήμερα της γιορτής ο πάτερ Θεόδωρος για δέκατο χρόνο, μας έμαθε εκτός των άλλων τι σημαίνει ήρεμη δύναμη. Η μυσταγωγία, η κατάνυξη και το ταξίδι στα όμορφα μονοπάτια της Χριστιανοσύνης, που δεν είχαν καμιά σχέση με τα δύσβατα μονοπάτια της διαδρομής, μας έκαναν να φύγουμε ελαφρύτεροι, πνευματικά και σωματικά.

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον δήμαρχο, τον αντιδήμαρχο Ανδρ. Κότσαλο και τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Γ. Γένδουλα, για την προσπάθεια να καλυτερεύσουν την διαδρομή, αλλά πολύ περισσότερο, ότι δεν μας αγνόησαν, καθώς και για την παρουσία τους στη γιορτή.

Φυσικά την Μητρόπολη, την έγκριτη εφημερίδα ΑΙΧΜΗ και όλους όσους συνέβαλαν με κάθε τρόπο, σε αυτό το διήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων.

Πρέπει όμως να σταθούμε σε δυο συμπατριώτες μας, τον Χρήστο Μαντέλο και Χρήστο Μπέλλα, που μας εντυπωσίασαν με σπάνιες αξίες, όπως ανιδιοτέλεια, αγάπη, αυταπάρνηση, προσωπικό χρόνο και άριστη δεξιοτεχνία σαν χειριστές των μηχανήματων.

Για το τέλος, αφήσαμε αυτούς τους καταπληκτικούς συνοδοιπόρους – πιστούς του Αρακύνθου, που κάθε χρόνο κατακλύζουν, μέσα και έξω το μοναστήρι και αφειδώς μας δείχνουν το σεβασμό, την αγάπη, μα πάνω από όλα την εμπιστοσύνη τους.

Βέβαια όλοι αποχωρούσαν με το εύλογο ερώτημα στα χείλη τους, γιατί οι αρμόδιοι φορείς αδιαφορούν παντελώς για αυτό το θαύμα της φύσης και του πολιτισμού, το σπουδαιότερο ιστορικό βυζαντινό μνημείο της περιοχής μας, του 995 μ.χ.

«Ευχόμαστε Χρόνια Πολλά με Υγεία, σε όλους και του χρόνου περισσότεροι. Η αγκαλιά του Άη Νικόλα και της εθελοντικής ομάδας είναι μεγάλη» αναφέρει η ανακοίνωση της Εθελοντικής Ομάδας του Αγίου Νικόλαου Κρεμαστού.

Πηγή: aixmi-news.gr

ag-nikolaos-kremastos (2)

ag-nikolaos-kremastos (3)

ag-nikolaos-kremastos (4)

ag-nikolaos-kremastos (5)

ag-nikolaos-kremastos (6)

ag-nikolaos-kremastos (7)

Διαβάστηκε 1320 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.