Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  11:48 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 08 Ιανουαρίου 2018 18:46

Διονύσης Τσάμης: Ο Αγρινιώτης «μαέστρος» του ποδοσφαίρου που αγωνίστηκε στην ΑΕΚ

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το iAitoloakarnania.gr θυμάται έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές της Αιτωλοακαρνανίας, που αναδείχθηκε από τα «σπλάχνα» του Παναιτωλικού και αποτέλεσε «πυλώνα» στις επιτυχίες της ΑΕΚ την δεκαετία του ’80.

Η ιστορία του ποδοσφαίρου της Αιτωλοακαρνανίας βρίθει δεκάδων ποδοσφαιριστών με σπάνια χαρίσματα, που κατάφεραν να δώσουν στιγμές σπάνιας μαγείας στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ανάμεσα τους, αν και δεν ανήκει στους ιδιαίτερα προβεβλημένους, είναι ο μεγάλος Διονύσης Τσάμης.

Ο Αγρινιώτης κεντρικός χαφ άρχισε την διαδρομή του από τα τσικό του Παναιτωλικού και σε ηλικία 16 ετών χάρη στην επιλογή του προπονητή Σωτήρη Καρποδίνη εντάχθηκε στο δυναμικό της πρώτης ομάδας. Αγωνίστηκε για πέντε χρόνια με την φανέλα του Παναιτωλικού στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής με συμπαίκτες τους Κουτσογιάννη, Παπαμέτη, Ντόκα, Σταρακά, Παππά και πολλούς άλλους.

Ο Διονύσης Τσάμης ως αρχηγός της ΑΕΚ στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας

Η μεγάλη μεταγραφή στην ΑΕΚ

Το καλοκαίρι του 1972 πήρε μεταγραφή στην ΑΕΚ αφού οι σπουδαίες εμφανίσεις με την ομάδα του Αγρινίου και η συμμετοχή του στην Εθνική Νέων είχαν κάνει τον προπονητή Μπράνκο Στάνκοβιτς να παρέμβει για την απόκτηση του με το ποσό, ρεκόρ για την εποχή, 2,3 εκατ. δραχμών!

Η γραφειοκρατία της χούντας καθυστέρησε την έκδοση του δελτίου του Τσάμη και έτσι έχασε τον πρώτο χρόνο. Ωστόσο, μπόρεσε να συμμετάσχει στο μεγάλο ματς με τη Λίβερπουλ. Με την έλευση του Μπάρλου και τη συγκέντρωση ενός γαλαξία αστέρων στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο Τσάμης παρέμεινε σημαντικό στέλεχος της ομάδας. Μια ήρεμη δύναμη στο κέντρο, έδινε πολλά τρεξίματα, αλλά και εξαιρετική τεχνική κατάρτιση. 

Πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ» στις 21 Ιουνίου του 1972 by agriniomemories.gr

Κορυφαία στιγμή στην πολύχρονη καριέρα του με τη φανέλα των κιτρινόμαυρων, ήταν η συμμετοχή του στα ημιτελικά του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ της περιόδου 1976-77, καθώς και η κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων (1977-78, 1978-79) και ενός κυπέλλου (1977-78). Στην οκταετία που ανήκε στην ΑΕΚ είχε 215 συμμετοχές με πέντε γκολ.

Συνολικά αγωνίστηκε επτά χρόνια όπου σε αυτά κατέκτησε ένα νταμπλ, δυο πρωταθλήματα, ενώ έφτασε στους «4» του ΟΥΕΦΑ, παραμένοντας μέχρι τον Ιανουάριο του 1980 όταν και μεταγράφηκε στην Κόρινθο όπου και έκλεισε την καριέρα του στην Α΄ Εθνική το καλοκαίρι του 1982. Σε χαμηλότερο επίπεδο, έπαιξε στην Αναγέννηση Άρτας το 1983-84.

Το ρόστερ της ΑΕΚ την περίοδο 1974/75 με προπονητή τον Φράντισεκ Φάντρονκ

Από το Αγρίνιο στο Μαρακανά

 

Η «μαεστρία» του στον χώρο του κέντρου με την φανέλα της Ένωσης του άνοιξε την πόρτα και για την Εθνική Ελλάδος. Σε μια εποχή όπου η Εθνική δεν αγωνίζονταν σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ο Διονύσης Τσάμης φόρεσε δυο φορές το εθνόσημο σε φιλικές αναμετρήσεις.

Μάλιστα, ήταν μέλος της αποστολής στο ιστορικό διεθνές φιλικό (0-0) με την Βραζιλία στο στάδιο Μαρακανά, όμως δεν αγωνίστηκε. Το ντεμπούτο του πραγματοποιήθηκε την 1η Απριλίου 1975 στην εκτός έδρας νικηφόρα με 2-1 φιλική αναμέτρηση εναντίον της Κύπρου, ενώ στις 10 Νοεμβρίου 1976 πραγματοποίησε τη δεύτερη του συμμετοχή στον εντός έδρας φιλικό αγώνα με αντίπαλο την Αυστρία. Υπήρξε επίσης διεθνής με την Εθνική Νέων.

Με την Εθνική Ελλάδος στο θρυλικό στάδιο Μαρακανά στην Βραζιλία

Στην Εθνική Ελλάδος αγωνίστηκε ως κεντρικός στη θέση του συντονιστή της ομάδος και είχε συμπαίκτες τον Μαύρο, τον Φοιρό, τον Παράσχο, τον Αναστασιάδη, τον Ιωσηφίδη και άλλους. 

Ο Αγρινιώτης… Πίρλο

Ο Διονύσης Τσάμης πρωταγωνιστούσε στον χώρο του κέντρο τόσο με την ήρεμη δύναμη και το καθαρό παιχνίδι του, όσο με τα τρεξίματά του και την εξαιρετική τεχνική κατάρτιση.

Όσοι τον θυμούνται μιλάνε για έναν αρτίστα του ποδοσφαίρου που τον χαρακτήριζε η «μαεστρία» στη μεσαία γραμμή με στυλ α λα Πίρλο. Επίσης διέθετε ένα ήπιο χαρακτήρα και ενδεικτικό αυτού είναι το γεγονός ότι δεν αποβλήθηκε ποτέ στην καριέρα του.

iaitoloakarnania.gr

 

Διαβάστηκε 3728 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 08 Ιανουαρίου 2018 19:00
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Πολυμέσα