Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  6:45 μμ
 
wm small
Τρίτη, 16 Ιουνίου 2015 23:18

9 προορισμοί που δεν ξέρατε ότι θέλετε να επισκεφτείτε (www.athinorama.gr)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αγρίνιο

Η πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας σχετίστηκε για δεκαετίες με την καπνοβιομηχανία της Ελλάδας ως γνήσια πεδινή πόλη και παρά την άναρχη όψη της έχει γοητευτικές γωνιές, ενώ συνδυάζεται ωραιότατα και με τον φυσιολατρικό γύρο της Τριχωνίδας αλλά και άλλες εκδρομές. Οι διατηρητέες καπναποθήκες Παπαστράτου και Παπαπέτρου, η Παπαστράτειος Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Λαογραφικό Μουσείο ενδείκνυνται για να γνωρίσετε τη σύγχρονη ιστορία της. Όσον αφορά τα αρχαιολογικά αξιοθέατα, η αρχαία Στράτος, χαρακτηρισμένη από το Θουκυδίδη ως «πόλη μεγίστη της Ακαρνανίας» θα σας ταξιδέψει στο χρόνο με τα τείχη, το ναό του Στρατίου Δία και το αρχαίο θέατρο. Μια επίσκεψή σας στο μισοβυθισμένο στις ακτές της λίμνης Λυσιμαχίας βυζαντινό εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας του Μαύρικα θα σας γαληνέψει. 

Γύρω από το κέντρο, τη Μητρόπολη, τις Πλατείες Δημοκρατίας και Χαντζοπούλου, πολλές συνοικίες θα σας ταξιδέψουν στην ιστορία του Αγρινίου. Η Αφών Παπαστράτου είναι ο πιο κεντρικός δρόμος της πόλης, κατά μήκος και στα κάθετα στενά του οποίου συγκεντρώνεται η περισσότερη κίνηση του Αγρινίου. Σε άνθιση η ξενοδοχειακή υποδομή με όλο και πιο ενδιαφέρουσες τελευταία μονάδες. Το Πάσχα με το έθιμο των χαλκουνιών, των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών που τρόμαζε τους Τούρκους στην Ελληνική Επανάσταση θα σας μείνει αξέχαστο.

Αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον Alpha Guide και όλα τα highlights της πόλης εδώ

Βέροια

Εξωστρεφής και δραστήρια, αλλά και με γενναίες δόσεις τοπικού χρώματος η Βέροια κρύβει απολαύσεις για όλες τις εποχές. Ο χειμώνας είναι ξεχωριστός για «χιονοπεριπέτειες» στα 3-5 Πηγάδια της κοντινής Νάουσας. Η άνοιξη και το καλοκαίρι προσφέρονται να φουλάρετε τις μπαταρίες σας δροσιά μια κι οι εξοχές ξεκινούν μέσα από την πόλη. Στο κέντρο, το πάρκο της Ελιάς ξεχωρίζει με τη θέα στο μακεδονικό κάμπο (μπαλκόνι της Βέροιας ). Μην έχετε στο μυαλό σας στερεότυπα για επαρχιακές πόλεις, γιατί μια βόλτα για καφέ και νυχτερινή ζωή στα νεανικά στέκια της οδού Ελιάς και της Λεωφόρου Ανοίξεως θα σας μεταπείσει, ενώ δεν λείπουν τα μοντέρνα νέα ξενοδοχεία. Περπατώντας στις γειτονιές της Μπαρμπούτας και της Κυριώτισσας θα γνωρίσετε τις πιο γραφικές γειτονιές της πόλης, ενώ δεν θα πείτε εύκολα όχι στο σήμα κατατεθέν παραδοσιακό ραβανί. 

Το πιο σημαντικό από τα αξιοθέατα κοντά στη Βέροια είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Βεργίναςπου κάθε τόσο αναβαθμίζεται και ομορφαίνει. Η Βέροια αποτελεί κέντρο του θρησκευτικού τουρισμού της Μακεδονίας μετά τη Θεσσαλονίκη, κι αξίζει να επισκεφτείτε τον πολιούχο Άγιο Αντώνιο το Νέο, το Βήμα του Αποστόλου Παύλου όπου σώζεται το βάθρο απ’ όπου κήρυξε για πρώτη φορά τον Χριστιανισμό στην περιοχή και την Παναγία του Δοβρά. Μισή ώρα περίπου από την πόλη σε μια καταπράσινη περιοχή στην Καστανιά θα επισκεφτείτε την Παναγία Σουμελά, το προσκύνημα της Παναγίας των Ποντίων.

Αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον Alpha Guide και όλα τα highlights της πόλης εδώ

Διδυμότειχο

Μπορεί το τραγούδι να λέγεται «Διδυμότειχο Blues» αλλά η ακριτική πόλη της Θράκης δίπλα στον Έβρο καταφέρνει να κερδίσει το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών που αναζητούν εμπειρίες έξω από τα συνηθισμένα χάρη στο πολυπολιτισμικό άρωμα Ιστορίας που αναδίδει. Η δική της ακρόπολη βρίσκεται στο λόφο του Κάστρου ή Καλέ όπως λέγεται στα τουρκικά, όπου μέχρι σήμερα θα δείτε την Παλιά Πόλη με λαξευμένα σπίτια στο βράχο και καλά σωζόμενα ιστορικά τείχη και πύργους γύρω της. Ως προς το χριστιανικό στοιχείο του Διδυμοτείχου, ξεχωρίζει η αρμένικη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου όπου στέφθηκε αυτοκράτορας ο Ιωάννης Καντακουζηνός, ο ναός του Σωτήρος αλλά κι εκείνος της Αγίας Αικατερίνης από την εποχή των Παλαιολόγων. Όσον αφορά τη μουσουλμανική κληρονομιά, το τέμενος Βαγιαζήτ θεωρείται από τα πιο περίοπτα ισλαμικά μνημεία της Ευρώπης και γίνονται προσπάθειες αναστήλωσης και συντήρησής του. Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε το βυζαντινό, το λαογραφικό και το στρατιωτικό μουσείο. 

Γύρω από το Διδυμότειχο σώζονται παμπάλαια οθωμανικά δημόσια λουτρά όπως αυτό του Ορούτς Πασά που λέγεται και «Λουτρά του έρωτα». Πλούσια είναι και η σπηλαιολογική ιστορία στα σπήλαια Καγιάλι και Βούβα. Η Πλωτινούπολη, κοντά στη σημερινή πόλη, συνδέεται με τη ρωμαϊκή ιστορία της στο λόφο της Αγίας Πέτρας γιατί εδώ βρέθηκαν πανέμορφα μωσαϊκά και η χρυσή προτομή του Σεπτίμιου Σεβήρου. Το φεστιβάλ Γκάϊντας ξεσηκώνει την πόλη το 3μερο του Αγ.Πνεύματος μαζί με το φεστιβάλ Διδυμοτείχου-Ερυθροπόταμος.

Κιλκίς

Αν έχετε στο μυαλό σας μια βιομηχανική πόλη, αδικείτε αυτόν τον ανερχόμενο φυσιολατρικό προορισμό που όπως γράφαμε σε παλιό μας ρεπορτάζ στην περιοχή, διαθέτει εκπληκτικά μακεδονίτικα τοπία, δάση, τρεχούμενα νερά και αμπελώνες στο Πάικο και τα Κρούσια, τα δύο βουνά του Κιλκίς,  και νέους ανθρώπους που αναδεικνύουν τη γενέτειρά τους. Ωραία φυσιολατρική διαδρομή στα σύνορα με τα Σκόπια είναι η κοντινή Λίμνη Δοϊράνη. Από πέρυσι η παραλία διαμορφώθηκε με καταλληλότερες συνθήκες και η ποιότητα του νερού βελτιώθηκε. Οι εκρηκτικοί, ξεσηκωτικοί ρυθμοί από τις μπάντες των χάλκινων στα πανηγύρια ή στις μεγάλες γιορτές είναι η πιο ιδιαίτερη εικόνα που μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη η Γουμένισσα, ιδανικό ορμητήριο για να περιηγηθείτε το όρος Πάικο, ενώ παραμένει και το κέντρο μιας περιοχής που φημίζεται εδώ και αιώνες για τα κρασιά της. 

Η περιοχή του Κιλκίς έχει πλούσια σπηλαιολογική ιστορία και στο λόφο του Αγίου Γεωργίου θα μπείτε στις διακλαδώσεις του ομώνυμου διώροφου σπήλαιου σε ένα χώρο έκτασης ενός στρέμματος με αξιόλογα σταλακτικά δημιουργήματα της φύσης. Στο αρχαιολογικό μουσείο θα θαυμάσετε το μοναδικό άγαλμα Κούρου της Βόρειας Ελλάδας από την αρχαία Ευρωπό μαζί με άλλα γλυπτά, κεραμικά κι επιτύμβιες στήλες. Στο πολεμικό μουσείο στον πευκόφυτο λόφο του Ηρώου ακολουθήστε μια ιστορική αναδρομή στους Βαλκανικούς πολέμους και ειδικά στη μάχη του Κιλκίς-Λαχανά κατά των Βουλγάρων το 1913 με ντοκουμέντα, προσωπικά αντικείμενα πολλών Μακεδονομάχων, πολεμικό υλικό και σημαίες της εποχής. Στην ευρύτερη περιοχή της Γουμένισσας και στο όρος Πάϊκο αξίζει να γνωρίσετε τη θρησκευτική ιστορία του νομού στις μονές Αγίου Ραφαήλ με θέα στην κοιλάδα του Αξιού και Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη. Τον Οκτώβριο διεξάγεται στο Κιλκίς από το 1999 διεθνές φεστιβάλ παντομίμας και κουκλοθεάτρου.

Αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον Alpha Guide και όλα τα highlights της περιοχής εδώ

Δράμα

Με παρθένα δάση και σπήλαια που όμοιά τους δεν θα βρείτε αλλού στην Ελλάδα, τεχνητές λίμνες κι επιβλητικούς καταρράκτες, αλλά και διαδρομές σε κάποια από τα πιο δυναμικά οινοποιεία της χώρας, η Δράμα με τα περίχωρά της διεκδικεί μια θέση στην ταξιδιωτική μας ατζέντα όλες τις εποχές του χρόνου. Μες στην πόλη περάστε από το αρχαιολογικό μουσείο και το δημοτικό κήπο. Το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας επίσης βρίσκεται ανάμεσα στα 60 ωραιότερα πάρκα της Ευρώπης με πλατάνια, λίμνες, πάπιες, κύκνους και ξύλινα γεφυράκια. Γύρω από εδώ έχετε πολλές επιλογές για καφέ ή φαγητό. Πολιτιστικά γεγονότα όπως το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους και το νεανικό μουσικό φεστιβάλ Dramaica Youth, αλλά και το Χριστουγεννιάτικο χωριό κρατούν την πόλη ζωντανή. Τα κτίρια του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού θα σας θυμίσουν άλλες εποχές. Μισή ώρα από τη Δράμα μπορείτε να επισκεφτείτε το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο του κόσμου στην Προσοτσάνη, το σπήλαιο Αγγίτη, με δάπεδό του τον ίδιο τον ποταμό. Λίγα χιλιόμετρα μακριά, περιηγηθείτε στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων που διεκδικεί μια θέση στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

Αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον Alpha Guide και όλα τα highlights της πόληςεδώ

Λιβαδειά

Δεν της αξίζει να είναι μόνο μια στάση για σουβλάκι στα ταξίδια σας προς Αράχωβα ή Δελφούς – την επόμενη φορά αφιερώστε της λίγο χρόνο ή σχεδιάστε μια μονοήμερη εκδρομή ως εδώ. Είναι φυσικά προικισμένη με τον Παρνασσό και τον Ελικώνα γύρω της αλλά αν το θέλετε ο δρόμος θα σας βγάλει στην παραλία του Διστόμου (Άσπρα Σπίτια ). Στις πηγές Κρύας, δέντρα και νερά θα σας φτιάξουν τη διάθεση και ενώ δεν λείπουν τα στέκια για καφέ και φαγητό. Αυτές οι πηγές στον ποταμό Έρκυνα υδροδοτούν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα την πόλη. Δημοτικά τραγούδια και χοροί ομορφαίνουν την περιοχή που φοράει τα γιορτινά της το Πάσχα σε ένα γνήσιο ρουμελιώτικο πασχαλινό γλέντι. Σημείο αναφοράς της πόλης είναι ο Πύργος του Ρολογιού, στη Φραγκοκρατία ως πυρσός και στη νεότερη ιστορία ως κεντρικό ρολόϊ. Για πανοραμική θέα της Λιβαδειάς προτιμήστε το Περαχώρι που οι ντόπιοι το ονομάζουν και «μικρό Παρίσι» για τις ομορφιές του. Ανάμεσα σε πολλούς καλλιτέχνες που εμφανίζονται κατά καιρούς, τα «Τροφώνια» είναι το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός κάθε Σεπτέμβριο με θέατρο, συναυλίες κι εκθέσεις. Αξιοσημείωτες είναι οι επιλογές θρησκευτικού τουρισμού στην περιοχή, όπως η μεγαλόπρεπη βυζαντινή μονή Οσίου Λουκά στο Στείρι και η Παναγία Σκριπού στον Ορχομενό.

Αίγιο

Το Αίγιο και τα περίχωρά του είναι ένας σχετικά άγνωστος προορισμός της Αχαΐας, ιδανικός για χαμηλού προφίλ σαββατοκύριακα, που δεν υπολείπονται όμως σε συγκινήσεις. Από τα παραλιακά μεράκια μπορείτε σε μισή ώρα να πεταχτείτε στην ορεινή Αιγιαλεία με τα ελατόφυτα βουνά, τα χαριτωμένα χωριουδάκια, τον οδοντωτό σιδηρόδρομο, τη μονή Ταξιαρχών με τα εκλεκτά παραδοσιακά προϊόντα και το φαράγγι του Βουραϊκού. Οι «υδάτινες» επιλογές σας συμπεριλαμβάνουν και τη λίμνη Τσιβλού. Η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του νομού είναι αμφιθεατρικά χτισμένη σε τρία επίπεδα: χωρίζεται στο λιμάνι, τη συνοικία Γαλαξιδιώτικα και την άνω ή κυρίως πόλη.  Στο κέντρο στέκεται κόντρα στους σεισμούς που χτύπησαν την πόλη κατά καιρούς, το Μέγαρο Παναγιωτόπουλου και είναι το μεγαλύτερο και πλουσιότερα διακοσμημένο μαζί με εκείνο του Δεσποτόπουλου. Ξεχωρίζουν επίσης η Βιβλιοθήκη, το Δημαρχείο και πολλά ακόμη νεοκλασικά ιδιωτικά αρχοντικά. Η οδός Μητροπόλεως συγκεντρώνει το νεανικό παλμό του Αιγίου. Στην παραλιακή ζώνη, οι Σταφιδαποθήκες εξιστορούν την εμπορική ιστορία της πόλης από τα 1900 περίπου. 

Αξίζει μια επίσκεψή σας στην πλατεία Ψηλών Αλωνιών με θέα στον Κορινθιακό κόλπο μέχρι τα απέναντι βουνά της Στερεάς Ελλάδας. Στα γραφικά Γαλαξιδιώτικα, θα δείτε το αρχαιολογικό μουσείο και το ναό του Αγίου Ανδρέα, έργα του Τσίλερ. Η περιοχή φημίζεται επίσης για την εκκλησιαστική τέχνη και χαρακτηριστικά έργα της είναι η μητρόπολη της Παναγίας Φανερωμένης κι ο ναός των Εισοδίων, έργα κι αυτά του Τσίλερ. Η πολιούχος Παναγία Τρυπητή βρίσκεται κτισμένη σε βράχο λίγο παραπάνω από την πόλη. Αν τέλος σας πιάσει το εξερευνητικό σας, ακολουθήστε τη διαδρομή που περνά από την Εφταπίτα με το Μουσειακό Συγκρότημα Υδροκίνησης στις όχθες του χειμάρρου Μεγανίτη και καταλήγει στα χωριά Δάφνες και Παρασκευή.  

Αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον Alpha Guide και όλα τα highlights της πόληςεδώ 

Άργος

Μπορεί να μην αποτελεί αυτόνομο προορισμό, αξίζει όμως να του αφιερώσετε μια μονοήμερη εκδρομή σε συνδυασμό με την αρχαία Τίρυνθα ή να κάνετε στάση για μια βόλτα ανάμεσα στα όμορφα παλιά κτίρια του κέντρου. Το Άργος δεν θεωρείται τυχαία η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης λόγω των πλούσιων σε ευρήματα και αξιοθέατα αρχαιολογικών χώρων. Μια βόλτα στο Αρχαιολογικό Μουσείο αξίζει για ταξίδια στο χρόνο. Η πλατεία του πολιούχου Αγίου Πέτρου επισκόπου Άργους είναι στο επίκεντρο αλλά και σε εκείνη της υπαίθριας Λαϊκής Αγοράς, δύο φορές την εβδομάδα, θα βρείτε παραγωγούς και πραματευτές από όλη την Αργολίδα που διαθέτουν τα προϊόντα τους. Ένα από τα ομορφότερα νεοκλασικά κτίσματα του Άργους σε τεχνοτροπία Τσίλερ, είναι αυτό της Δημοτικής Νεοκλασικής αγοράς με θαυμάσιες καμάρες όπου συστεγάζονται 24 μαγαζάκια. Οι κεντρικοί πεζόδρομοι των οδών Τσαλδάρη, Δαναού, Καποδιστρίου και Βενιζέλου προσφέρονται για ψώνια και καφεδάκι. 

Ο λόφος της Λάρισας με το ομώνυμο ιστορικό από την αρχαιότητα ως την Ελληνική Επανάσταση κάστρο στέκεται στο ψηλότερο σημείο της πόλης. Το αρχαίο θέατρο σώζεται σε καλή κατάσταση και φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι στρατώνες του Καποδίστρια σας συστήνουν τη νεότερη και σύγχρονη ιστορία της πόλης, από την Ενετοκρατία μέχρι τη γερμανική Κατοχή. Η περιήγησή σας στη νεότερη ιστορία της περιοχής που συνδέεται με αυτή όλης της Ελλάδας, μπορεί να συνεχιστεί στο Παλαιό Δημαρχείο που έχτισε ο Καποδίστριας και μέχρι το 2012 ήταν το Δημαρχείο Άργους. Οι εξορμήσεις σας μπορούν να συνδυαστούν άνετα και με τη γειτονική αρχαία Τίρυνθα με τα κυκλώπεια τείχη, και την Κάτω κι Άνω Ακρόπολη.

Λάρισα

Όμορφα στέκια για καφέ και φαγητό, καλή ξενοδοχειακή υποδομή, ενέσεις πρασίνου στον κοντινό Κίσσαβο, ζωηρές πλατείες και ποδηλάτες, άγνωστα αξιοθέατα… Πέρα από ένα από τα βασικότερα εμπορικά, πολιτιστικά και οικονομικά κέντρα της Θεσσαλίας, η Λάρισα αξίζει να της αφιερώσετε ένα city break. Με ιστορία στα βάθη των αιώνων θα δείτε τα δύο αρχαία θέατρα της περιοχής, το ένα στο λόφο του Φρουρίου και το άλλο στα Πευκάκια. Στα πολιτιστικά hit σημειώσετε το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας, το Φεστιβάλ Πηνειού και το Μεσογειακό Φεστιβάλ νέων κινηματογραφιστών. Στα βυζαντινά μνημεία ξεχωρίζει η παλαιοχριστιανική βασιλική και τα διάσπαρτα παλαιοχριστιανικά λουτρά, ενώ στα διατηρητέα κτίρια ο Μύλος του Παππά από το 1893. Στο μητροπολιτικό ναό του Πολιούχου Αγίου Αχίλλειου θα προσκυνήσετε τα λείψανα του. 

Στις όχθες του Πηνειού, η μεγαλούπολη «βράζει» το καλοκαίρι και σας «στέλνει» στις παραλίες του Πλαταμώνα, του Βελίκα και του Αγιόκαμπου για ό,τι είδους διαμονή επιλέξετε. Όλη την υπόλοιπη χρονιά θα βρείτε μέσα από πεζόδρομους, πλατείες και περίτεχνα σιντριβάνια, γωνιές που θα αγαπήσετε. Οι περισσότερες είναι προσεγγίσιμες και με ένα ευρύ δίκτυο ποδηλατοδρόμων. Στην οδό Κούμα θα βρείτε την… Ερμού της Λάρισας. Ωραία στέκια θα βρείτε και στο λόφο του Φρουρίου που είναι χώρος αναψυχής από μόνος του μαζί με το πάρκο Αλκαζάρ. Η Λάρισα είναι τέλος μια ζωντανή φοιτητούπολη με πολλές επιλογές για καφέ και ποτό γύρω από την πλατεία Ταχυδρομείου και τη Νεάπολη.

Αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον Alpha Guide και όλα τα highlights της πόληςεδώ

πηγή: http://www.athinorama.gr/

Διαβάστηκε 7076 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016 14:48
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία